HRVATSKA MODA

Upoznajte stilisticu Ivanu Pavić

'Oni koji misle da je ovo glamurozan posao, varaju se!'

Nakon što smo vam prošli mjesec skrenuli pozornost na odličnu modnu stilisticu Andrianu Krajančić (Upoznajte stilisticu Andrianu Krajančić), vrijeme je došlo da upoznate mladu Ivanu Pavić čije se ime sve češće nalazi na stranicama modnih magazina. Što nam je sve ispričala o ovom, po mnogima najglamuroznijem modnom zanimanju, saznajte u nastavku!

 

Kada i kako si se započela baviti ovim poslom?

Posve slučajno, naime došla sam u Zagreb iz malog mjesta Predavac blizu Bjelovara s namjerom da studiram biologiju na PMF-u, iako sam podsvjesno oduvijek znala da se time neću baviti. U međuvremenu sam diplomirala i baš kao što sam i osjećala ne bavim se biologijom, nego modnim stilizmom. Umjetnost je oduvijek bila prisutna u mom životu (prvenstveno kroz glazbu i glazbenu školu) i upravo kroz to razdoblje studiranja, samostalnog života i izgradnje identiteta sam shvatila da me jako privlači vizualna umjetnost. Počela sam se zanimati za modnu fotografiju i doslovce gutati modne editorijale. Biologiju sam studirala zajedno s Ivkom (aka John Pavlish) koji je bio nabrijan na fotografiju, skužili smo se i počeli zajedno raditi, skužili smo da je dobro te nastavili i dan danas.

Što te odvelo u stilističke vode? 

Dakle, moji prvi stilistički uradci su bili uredno stilizirani odjećom iz second hand dućana koju bih jeftino nabavila u želji da ispričam svoju modnu viziju. U to vrijeme, bio je aktivan natječaj magazina Elle za najboljeg mladog modnog stilista, prijavila sam se i ušla među troje finalista, to mi je bio strašan poticaj za dalje. Portfolio se punio, ljubav je rasla i odlučila sam se pod svaku cijenu obrazovati te sam upisala modno učilište Profokus, gdje sam stekla dodatna znanja. Kasnije je sve išlo i još uvijek ide svojim tokom.

Kako izgleda jedan radni dan u životu stilista?

Ajme svakako (smijeh). Dosta kaotično, uglavnom od jurcanja po gradu i obilaženja trgovina u potrazi za stvarima, njihovom posuđivanju i vraćanju. Iako mnogi misle da je to 'glamurozan' posao, ja vam kažem da je to skoro ko bauštela - nosiš vreće pune odjeće i jačaš mišiće ili mršaviš! (smijeh) Uz jurcanje, puno vremena ode na kreativno osmišljavanje i detaljiziranje, pogotovo ako paralelno radiš na više projekata kojima moraš vizualno udahnuti život. Kao kruna svega na kraju dođu snimanja.

Kako se snalaziš kada su velika snimanja u pitanju?

Mogu reći dosta dobro, jer puno pažnje pridajem kvalitetnoj pripremi. Na dan snimanja svi stajlinzi su mi već napravljeni i sortirani tako da mogu mirno pratiti snimanje, improvizirati (eventualno mijenjati) i uklanjati probleme koji iskrsnu tijekom snimanja te komunicirati s fotografom i ostatkom tima kako bi finalni produkt bio što bolji.

Radiš li sama ili imaš svoj tim ljudi od povjerenja?

Kako sam rekla već prije, imam ljude od povjerenja s kojima sam otpočetka utabavala svoj put, no svaki je projekt drugačiji i često izbor suradnika ne ovisi o meni, tako da se sve više osamostaljujem.

Kako razvijaš koncept i priču? 

Sustavno i polako. Treba mi vremena da stvorim kvalitetnu priču. Često noćima ne spavam zbog straha da koncept neće biti dovoljno dobar, iako se uvijek trudim bit inventivna i svježa, što zna jako isisati čovjeka. Inspiraciju pronalazim svuda, u prirodi, na cesti, iz umjetnosti... Odasvuda. U mom poslu je bitna nepresušna kreativna energija i ideja.

S kojim si časopisima i brandovima dosad surađivala?

Editorijali kojima potpisujem stajling objavljeni su u Design Scene, Chasseur Magazine, Sicky Magazine, suradnica sam Gloria grupe, gdje ću izdvojiti GloriuGLAM, gdje uz modne i beauty editorijale radim i produkt editorijale (koji me posebno vesele).

S kim ti je dosad bilo najdraže surađivati i imaš li neku neostvarenu stilističku želju? 

Stvarno ne bi bilo u redu da nikoga izdvajam, jer sa svakim s kojim surađujem razvijem neki lijepi odnos kao i prijateljstva. Ajme stilističkih želja je jako puno, ali ih ne smijem odati jer se onda neće ostvariti! (smijeh)


Tko su tvoji uzori u modnome svijetu? 

Nemam uzore u klasičnom smislu, ali cijenim rad svakoga tko kvalitetno radi.

Imaš li omiljenog fotografa ili stilista s kojim bi voljela surađivati?

Ima ih dosta, klasika (Klein, Demarchelier, Meisel...). E i kad smo već kod želja, pogotovo onih ostvarivih, htjela bih upoznati Grgu Zečića.

Da možeš izdvojiti jedan modni editorijal iz svjetskim modnih časopisa na kojem bi voljela raditi, koji bi to bio?

Super mi je Dazed and Confused zbog otvorenog i artističkog pristupa.

 

Ana Bacinger

photos: John Pavlish

 

Objavljeno: 16.05.2014. u 11:11

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p