HRVATSKA MODA

"Uspjela sam se predstaviti široj publici..."

Intervju: Lucija Krizman, dizajnerica nakita iza brenda Lubotomy
-->

Mlada i itekako ambiciozna Lucija Krizman dizajnerica je nakita koja stoji iza brenda Lubotomy Artworks. Upravo to ime bolje smo upoznali kroz prodajno/izložbeni kružok Moda sa Šlagom, ali i na posljednjem sajmu mode FASHION.HR INDUSTRIJA by Perwoll. Ova simpatična dizajnerica otkrila nam je par zanimljivih činjenica u ovotjednom intervjuu...

Što se tiče formalnog obrazovanja, sadržajno si odvojena od svijeta dizajna, modnih dodataka i odjeće. Ti si, ukoliko se ne varam, restauratorica. Kako to da si krenula u izradu nakita? To ti je pretpostavljam bio hobi kojeg si odlučila predstaviti široj publici?

Imala sam sreću da sam se 2 godine bavila restauracijom, točnije restauracijom štukatura pa sada temeljem tog iskustva imam pravo na zvanje restauratorskog tehničara. Izrada nakita mi nije bila hobi nego sam u jednom trenutku odlučila dizajnirati prvu kolekciju i pokušati ju plasirati na tržište. Prvi dućan koji sam kontaktirala je bio "Prostor" i s njim sam odmah dogovorila suradnju. Moram priznati da sam sa ovim poslom imala sreće od početka tako da mi se svaki zadani cilj i ostvario. I sama sam ugodno iznenađena.

 

Izrađuješ unikatni keramički nakit. Zašto baš kermaika? Imaš li neki poseban odnos s ovim materijalom?

Na neki način imam... Moja obitelj je umjetnička tako da su se i otac i majka u jednom periodu bavili keramikom, a otac je ujedino i kipar. Glina je tako bila dio mog djetinjstva, mog restauratorskog posla a sad i dio svakodnevice u kojoj uživam. Pronašla sam se u tom materijalu jer je jako fleksibilan i živ, premda smatram da sam na samom početku otkrivanja svih mogućnosti što me još najviše i veseli.

Predstavljaš se u sklopu Mode sa šlagom koja je i ove godine sudjelovala na FHR Industriji? Jesi li zadovoljna svojim prodajnim rezultatima? Šator "Đinđeraj" bio je prepun sva tri dana održavanja Industrije.

Prvenstveno sam zadovoljna marketinškom stranom, a ni prodajni rezultati nisu izostali. Sretna sam što sam imala prilike sudjelovati na Modi sa šlagom i Fashion.hr industriji jer se ovim poslom bavim tek nekoliko mjeseci a ovako sam se imala prilike predstaviti široj publici.

Vidiš li se i za pet godina u ovome poslu ili se misliš posvetiti i nekim drugim stvarima? Kako uopće gledaš na rastuću "indie" scene modnih dodataka koja se događa u Hrvatskoj?

Ne ograničavam se u ničemu, pa tako ni u poslu i u stvarima koje me zanimaju. Osim nakita zanima me restauracija, scenografija, instalacije i produkt dizajn općenito. Želim dalje učiti i ulagati u sebe, istraživati nove materijale i svakako nastaviti sa Lubotomy brandom. Scena u Hrvatskoj je doslovno buknula i ima puno mladih ljudi koji rade jako dobre stvari i to nikako ne može biti loše. S vremenom će se vjerovatno profiltrirati oni ustrajni i originalni.

Prodaješ na mnogo mjesta i uskoro krećeš u napad na Šibenik i Dubrovnik. Misliš li da i tamo ima publike za tebe ili se orijentiraš na turiste željne unikatnog suvenira domaće proizvodnje?

Nadam se da ću u svakom gradu pronaći malo svoje publike, a svakako se veselim i mogućnosti da moj nakit otputuje i u inozemstvo.

Više detalja na: link

Marko Banjavčić

p: darOK

 

 

Objavljeno: 23.05.2012. u 10:29

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p