HRVATSKA MODA

Valentino će se proizvoditi u Hrvatskoj!

Može li slavna modna kuća pomoći hrvatskoj tekstilnoj industriji?

Kuća, koja bi mogla vratiti osmijeh na lice pokošenoj tekstilnoj industriji Hrvatske, je po svemu sudeći varaždinski Varteks. Naime, kako doznajemo iz povjerljivih izvora, upravo ova kuća je odabrana kao novi pogon za proizvodnju muških odijela poznate modne kuće Valentino. Da Varteksovi uposlenici znaju što rade, dokazuju i produljeni internacionalni ugovori, prvenstveno onaj s tvrtkom Hugo Boss, čija suradnja s Varteksom datira još iz 1994. godine, a potom i ugovor s tvrtkom Versace, za koju proizvode liniju Versace Classic, također namijenjenu muškoj populaciji.

 

Interes za hrvatski dizajn?

Iako je ekonomska klima izuzetno osjetljiva, te je hrvatska tekstilna industrija doslovno dovedena na rub preživljavanja, interesa za  tržište i hrvatske dizajnere itekako ima. Nedavno nas je razveselila i vijest kako je poznati dizajnerski brend Hippy Garden,  pozvan da predstavi svoje kreacije u sklopu modne revije u Londonu, i to pred odabranim, članicama privatnog kluba „Boujis".  Relativno mladi brend ROBA, zamijećen je od strane čelnika poznate high street kuće „Topshop", te će svoju kolekciju uskoro predstaviti u sklopu Topshop "Pop up Shop-a" u Londonu. Šuškalo se kako će i cijenjeni Boris Pavlin, svoju sljedeću kolekciju predstaviti u Parizu, međutim Boris nije potvrdio ali ni demantirao ove glasine.  

 

ivana-barac-v.jpg

 

 

Talentirani Igor Galaš je proputovao i osvojio svijet sa svojim neobičnim kreacijama od vune, a sa svakog putovanja, vratio se ovjenčan nagradom. Dizajnerica čija je revija na proteklom Fashion.hr-u oduševila žene (a i muškarce), Ivana Barač, prije nekoliko godina, ocijenjena je od strane jednog britanskog magazina, kao osoba od koje bi danas slavni Roland Mouret mogao učiti o konstrukciji! U interesnu sferu za hrvatski dizajn mogli bismo ubrojati i kolaboraciju naših slovenskih susjeda, tvornice „Peko", s naša tri dizajnera : Ivicom Klarićem - čiji je dizajn već dulji niz godina sinonim za urbani seksipil, Elfsima, te izvrsnim Jurajom Zigmanom.

 

 

 

Budućnost industrije?

Ukoliko u obzir uzmemo sve navedeno, očito je da internacionalni interes postoji, međutim konkretnih financijskih rezultata ili značajnijih utjecaja na hrvatsku masovnu proizvodnju još uvijek nema, te gore spomenutu suradnju Valentina i Varteksa možemo okarakterizirati kao nasušno potrebnu financijsku injekciju u kriznim vremenima. Sigurno da ovakav vid suradnje nosi i određeni status u miljeu tekstilnih proizvođača na europskoj, ako ne i na svjetskoj razini, a ukoliko nekom hrvatskom dizajneru pođe za rukom napraviti tranziciju od ateljea do velikih pogona, upitnik iz podnaslova ove priče, će rado ustupiti mjesto uskličniku, i to kao konačna potvrda buđenja već predugo uspavane domaće industrije.

 

Ana Pavić

 

Objavljeno: 21.01.2010. u 22:35

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p