HRVATSKA MODA

„Već sam prošli mjesec imao ponudu za mjesto glavnog dizajnera u…“

INTERVJU: Luka Grubišić

Jedan od najtalentiranijih mladih hrvatskih dizajnera, Luka Grubišić, uskoro otvara svoj jedinstveni prodajni prostor koji će pomaknuti granice u prodaji hrvatskog dizajna.

Naime, ništa se neće moći kupiti (osim majica) te će klijentice moći odabrati svoje omiljene komade iz tekuće kolekcije koje će Luka šivati isključivo po mjeri! Zanimljiv koncept koji je svakako privukao našu pažnju i nagnao nas da ispitamo Luku o svim onim zanimljivim sitnicama koje sačinjavaju njegov život...

Krećeš u otvaranje prodajnog prostora u Teslinoj14 i to već ovaj petak! Kako si se odlučio na ovaj velik pothvat, naročito u ovo „teško" vrijeme kada svi štede svaku kunu? Da li je interes modne publike bio presudan u konačnoj odluci o otvaranju? Što će sačinjavati ponudu brenda LUKA?

Da...vremena su teška. Vjerujem kako uvijek treba raditi pa će sve drugo doći. Vjerujem u LukA brend iako je dosta mlad i nov na tržištu. Osnovao sam ga u New Yorku 2008. godine, no s obzirom na papire - trebao sam se vratiti u Hrvatsku. Samim time sam doveo LukA brend i nastupio na  CaP-u. Za sada se pokazao puno veći interes nego sam očekivao. To mi je dalo poticaj da napravim ovaj pomalo rizičan korak. Imam dosta potencijalnih kupaca i vjerujem da jedva čekaju na otvorenje studija.

LukA brend ce sačinjavati totalno šivanje po mjeri za žene. Koristim manje-više sve prirodne materijale koje nabavljam većinom u SAD-u. Radi se o svilenom organdiju, šifonu, satenu i taftu. Nećete biti u mogućnosti kupovati kada uđete u studio osim majci! Sve će se moći naručiti i biti će u potpunosti napravljeno ekskluzivno po mjeri za svakog pojedinačnog kupca. Crtat ću i po narudžbi, no naravno sve ima svoju cijenu.

..."Vjerujem kako uvijek treba raditi pa će sve drugo doći na svoje"...

Poznat si po svojoj nevjerojatnoj šarmantnosti u stvaranju, što se jasno vidi u svakom odjevnom komadu. Kakav je Luka privatno? Što voli? 

Slušam dosta jazza, glazbe iz filmova, instrumentala, te naravno kada idem van- uvijek electro! Obično pratim NY elektro scenu koja je drugačija od one koja se može čuti u našim krajevima. Bavim se ronjenjem na boce i na dah s puškom. Obožavam ronjenje. Također boksam, jedrim, trčim, bicikl, skijam itd. Znaci - sportski tip. (smijeh)

Inače sam dosta romantičan. Nekada se zagledam i samo odlutam mislima na koju minutu. Volim fini sir (skoro svaki dan), vino, jazz i stari vocal jazz!

Znamo da si pohađao jednu od najpoznatijih škola dizajna - PARSONS SCHOOL OF DESIGN u New Yorku. Kako je to iskustvo utjecalo na tvoje stvaranje? Možeš li usporediti američke i hrvatske studente mode? Ima li sličnosti, ili možda velikih razlika?

Pa mislim da svi vole isto- vole modu. Ne bi bilo fer uspoređivati studente. Rade koliko mogu i koliko im sredstva omogućuju u ova teška vremena. Mislim da ima dosta talentiranih Hrvata i drago mi je da se hrvatska scena miče u pozitivnom pravcu. Vidim jako puno ljudi koji se trude i rade maksimalno koliko mogu.

Nedavno si prikazao kolekciju na Cro a porteru za sezonu proljeće/ljeto 2010. Da li ti je prostor Westgatea bio dodatna inspiracija u prezentiranju kolekcije? Bež i plava prevladale su kolekcijom. Odakle inspiracija?

More more more! Obožavam more. Oduvijek sam htio kolekciju inspiriranu morem. Koristio sam dosta tirkiza, tamnoplave, crne itd. Westgate nije bio inspiracija, no oduševljen sam prostorom. CaP je ponovo napravio odličan potez!!

Što predlažeš ženama u tekućoj sezoni? Koji su „skriveni" detalji koje će svaka IT djevojka moći prepoznati?

Uf to je teško... trebao bih znati o kakvoj se curi/ gospođi/ ženi radi.... svaka dobna skupina ima svoje slatke trendi detalje i voli određene komade odjeće.

U svojem stvaranju vrlo često znaš koketirati s elementima visoke mode.

Imaš li možda uzora u svijetu visoke mode kojemu se diviš? Misliš li da je na hrvatskoj modnoj sceni ostvariv spoj svakodnevne i visoke mode?

Pa naravno da ću reci Oscar de La Rentu kod kojega sam i radio. On mi je definitivno bio jedna od glavnih inspiracija kada sam se počeo baviti dizajnom. Volim i Valentina, Chloe, Armani, D&G...

Koja područja najviše istražuješ kada promišljaš o novoj kolekciji? Gdje nalaziš primarnu ideju koja te dovodi do konačne realizacije?

Gledam boje, materijale pa počnem crtati... nekada i po 500-600 crteža tjedno..... pa onda biram materijale.... radim taj, kako kažu Ameri „mood bord" koja tumači cijeli koncept. Npr. Za prošlu sam kolekciju bio inspiriran balonima i mornarima.... volim čudne spojeve... tek kada vidite iduću kolekciju... inspiraciju tražim svugdje.... apsolutno gdje god da se krećem -tražim! To može biti u knjigama, povijesnim knjigama, bojama, prirodi...

Posljednju si kolekcijom zatvorio famoznom predimenzioniranom vjenčanicom koju je nosila Petra friganović. Da li si htio postići kontrast između njene krhke građe i snažne poruke koju odašilje svečana toaleta?

Mislim da je ona jedna prekrasna i nadasve profesionalna manekenka koja to može „isfurati"! Naravno da je njena građa i profesionalni hod te držanje doprinijelo izlazu, no mislim da bi takav „piece of dress" stajao svakome spektakularno!

Cijeniš li nekoga posebno na domaćoj sceni? Imaš li osobnog favorita? Hoćeš li se možda vratiti u New York?

Za sada se nemam namjeru vratiti u NY. Ovdje se sve odvija u najboljem i najbržem tijeku. Ako ce se situacija razvijati pozitivno - planiram se lansirati na američko i londonsko tržište... unutar 3 godine ili prije ako će se situacija promijeniti u svijetu.

Gdje se vidiš za deset godina? Kakav će biti Luka? Kako će stvarati?

Ja ću dati sve od sebe, kao i dosad, te jedva čekam otvaranje studija u Teslinoj ovaj petak.

Otvorenje je od 19.00 do 21.30! Nadam se da ću se plasirati na strano tržište i imati proizvodnju u Hrvatskoj, no ako će to biti teško izvesti onda mi se može čak i dogoditi da napustim Hrvatsku. Već sam prošli mjesec imao ponudu iz L.A-a. za poziciju glavnog dizajnera za jedan novi brend koji je dosta narastao u zadnjih pola godine. Poziciju sam odbio jer vjerujem u hrvatsko tržište i mislim da će priča sa studijem lijepo raditi.

 

Vidimo se tamo!

 

Marko Banjavčić

Objavljeno: 07.05.2010. u 07:35

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p