HRVATSKA MODA

Veliki povratak kuće I-GLE

Kolekcije druge večeri Dove Fashion.hr-a
-->

Modni maraton od čak sedam kolekcija koje smo vidjeli u sklopu druge večeri Dove FASHION.HR-a dao je dva zaključka - doajeni hrvatske mode, poput Branke Donassy i kuće I-GLE, i dalje vladaju domaćom modnom scenom dok im mlade snage (Clash of 9, Aleksandar Žarevac, Matija Čop i Morana Krklec) itekako čine dobro društvo. Slobodnije ideje i misli, u kombinaciji s modnim klasicima itekako su dobri za razmatranje stanja na sceni koja odolijeva recesiji. Miljenik zagrebačkih dama iz prvoga reda i dalje je Ivica Skoko koji nastavlja izgrađivati imidž dizajnera kao jedne od prvih opcija kada su u pitanju dramatične večernje haljine.

 

Additive Collection by I-GLE

Stručnjaci iz pulske modne kuće Arena oduvijek su znali izabrati kreativce s kojim će udružiti snage ne bi li napravili najbolje od spoja industrije i dizajna. Ovoga je puta red došao na I-GLE, zagrebačke "it" dizajnerice Natašu Mihaljčišin i Martinu Vrdoljak čiji se povratak na pistu itekako očekivao s velikom strepnjom.

                          

Nakon skeniranja kolekcije za proljeće/ljeto 2013., kojom su s piste odaslale ideju o novoj mladosti ovog kreativnog dua, jasno je kako dizajnerice itekako ciljaju na mlađu publiku koja se ne boji vlastita tijela, djevojke koje žele izgledati cool, a opet stilski osviješteno i bez pretjerivanja s trendovima. Maestralno odrađeni crni komadi, u kojima su i najjače, dodavanja žute kao kontrasta i ledeno siva glavne su kolorističke crte kolekcije koja zaslužuje pohvale s više razina. Od one misaone do finalne realizacije, I-GLE su dokazale kako izgleda moda u rukama znalaca koji paze na svaki detalj.

                  

 

Clash of 9

Ekipa iza "devetke" itekako je pomakla fokus s modnog eksperimenta na vrlo definiran pret-a-porter koji će bez imalo problema zaživjeti na njihovoj publici. Haljine s dubokim izrezima, transparentni materijal i dužine samih haljina samo su pojačavali osjećaj seksepila koji je nametnuo kao generalni moto njihove nove kolekcije.

                          

Sloboda, opuštenost i uživanje u odijevanje mlade i samosvjesne žene sada je stavljeno na prvo mjesto tako da u ponudi "clashovaca" ne nedostaje zavodljivih koktel haljina savršenih za kasnoproljetne domjenke na otvorenom, laganih jakni za šetnju ulicama grada te izvrsnog nakita koji će, baš kako je to bilo dosad, osvojiti njihove vjerne poklonike.

                   

 

Aleksandar Žarevac

Ako je netko procvjetao u posljednjih par mjeseci, onda je to Žarevac. Nakon kolekcije opsjednute kontrastom crnih i bijelih tonova, mladi je dizajner krenuo u novome smjeru. Povratak intenzivnim bojama (prvenstveno plavoj) i geometrijskoj igri prugicama dobitna su kombinacija kolekcije koja se naslonila na snahu koktel i večernjih haljina u kojima je, evidentno, njegovo kreativna snaga najizraženija.

                            

Pomalo mediteranskog štiha s dozom sjevernjačke kontrole, kolekcija za proljeće/ljeto 2013. oda je žena koje žele djelić bajke na svome tijelu. U tome je smjeru išla i njegova vjenčanica, voluminozan primjerak u kojem bi mnoge djevojke rekle sudbonosno "da".

                  

Matija Čop

Predstavljanje eksperimentalnim video, nakon kojeg su uslijedila tri izlaska modela, komplimentira Čopovoj modnoj inteligenciji koja je trenutno duboko uronjena u istraživanje materijala, proučavanje slaganje određenih formi u smislenu cjelinu te definiranja mode kao nečeg bliskog umjetnosti.

Sastavljene od malenih komadića, njegove su kreacije podsjetnik kako koktel haljine nisu jedini izbor za mladog dizajnera. Konceptualan i svoj, Čop je daleko najveća nada domaće modne scene.

                 

Morana Krklec

Nakon osvajanja cijenjene Lift by Perwoll platforme prije par mjeseci, Morana je zaslužila biti dijelom gungule i šušuru vezanog za Dove FASHION.HR. Premda prikazuje nešto alternativnije ideje kojima pristupa svakodnevnoj odjeći, njene ledene kreacije decentan su podsjetnik kako ženska garderoba itekako može biti artistički orijentirana bez da pritom izgubi ono što svi traže - osjećaj poželjnosti.

                           

Stvaranje volumena na haljinama, laganim naborima koji razigravaju kroj, njena je specijalnost kojoj će, na kraju još jedne modne balade, najbolji kritičar biti kupac. Za sada je Krklec na dobrom terenu izgrađivanja vlastita potpisa.

                 

 

Ivica Skoko

Unatoč raznim pisanjima u novinama posljednjih mjeseci, Ivica Skoko nije se dao pokolebati kada je u pitanju odijevanje njemu privrženih dama koje obožavaju njegov dizajn.

                          

Bez obzira na trendove u modi, suvremena kretanja i mijenjanja svijesti, Skoko ostaje na zadanim tračnicama izgrađivanja imidža dizajnera stvorenog za kreiranje dekadentnih večernjih haljina čiji konačan izgled itekako ovisi o ženi koja se u njoj nalazi. U tonovima crne, bež, zlatne i s naglaskom na sjaj, stvorio je seksepilan okvir za djevojke koje, u većini slučajeva, isključivo igraju na tu kartu.

                       

 

Branka Donassy, powered by Illamasqua

Samostalna revija na kraju večeri, ona Branka Donassy, jedan je od boljih poteza - estetika ove doajenke hrvatske mode zaslužuje iznimnu pažnju i čast je gledati njene kreacije iz prvoga reda. Apsolutno promišljena do posljednjeg detalja, misaono u istraživanju japanskih utjecaja, Donassy je prezentirala kolekciju kojom je stala na kraj onima koji su joj lijepi etiketu "nenosive avangarde".

                        

Ili su se njeni kritičari toliko promijenili, ili je Branka pogodila u srž želja mladih dama - jedno od tog mora biti točno. Male crne haljine, snažno stisnute u struku, svakako su najbolje od kolekcije za proljeće/ljeto 2013. koja bi, bez imalo problema, mogla izići pred publiku mnogo rafiniranijih europskih modnih metropola.

                  

 

Marko Banjavčić

Fotografije: Goran Čučković

 

Objavljeno: 12.10.2012. u 09:42

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p