HRVATSKA MODA

„Voljela bih napraviti unikatne komade nakita za Josipu Lisac!“

Intervju: Trska Jewellry

U Trska Jewellry nakit zaljubili smo se još davno jer Irina -koja stoji iza imena ovog zanimljivog brenda -jednostavno zna kakav komad nakita traže modno osviještene žene. Njezin nakit je elegantan i jednostavan, no istovremeno dovoljno upečatljiv i poseban da podigne svaki styling i izdvoji vas iz mase.

Trska Jewellry pokrenut je iz hobija. Kako si došla na ideju da radiš nakit od mesinga?

U početku sam više radila s bakrom i srebrom jer je taj materijal nekako uobičajeniji kod izrađivača nakita koji rade istom tehnikom. U mesing sam se zaljubila nakon što sam na jednoj radionici probala raditi s njim. Prekrasan mi je... Valjda zbog te divne zlatno-žute boje. Podsjeća me na sunce. I to ono zalazeće na moru.

Donedavno si se nakitu posvećivala nakon posla, no unazad par tjedana Trska Jewellry je postao tvoj broj jedan. Kakve sve novitete možemo očekivati?

Uživam u tome što se nakitu sada mogu u potpunosti posvetiti. Želja mi je napraviti kolekciju narukvica. Njih sam do sada malo zapostavila, no u glavi se roji sto ideja. Napravljeni su prototipovi narukvica koje su spojene s prstenom. Dominiraju cijelom rukom i pripadaju u uočljivije komade nakita. Super su za ljetne izlaske, koncerte, festivale, za djevojke koje žele netipičan komad nakita. Svaki komad nakita prvo sama nosim da vidim kako funkcionira u stvarnom životu i treba li nešto poboljšati.  Nakon što prođe tu fazu testiranja ide u objavu. Također je u planu i nakit za gležnjeve te nakit za muškarce.

Što sve imaš u svojoj ponudi?

Sve od naušnica, narukvica, ogrlica do prstenja. Najviše vremena do sada sam posvećivala izradi naušnica od kojih su najpopularnije one u obliku krila. Ove godine su novost mini krilca koja sam napravila zbog toga što je dosta djevojaka izrazilo želju za time. Nekim djevojkama ljepše stoje veća, a nekim zbog dužine vrata i oblika lica manja. Ja sam sad mirna jer si cure mogu odabrati ono što im više odgovara. Novost u ponudi su i nove boje krila, žarko crvena, mix plave i crne i zelena. Također velik krug obožavateljica ima i ogrlica vrlo jednostavnih linija pod imenom Mini Mal.

Zašto baš mesing i s kojim drugim materijalima ga kombiniraš?

Mesing ima neku puninu i toplinu, zaljubila sam se u njega na prvi pogled i izvrstan je za kombiniranje s različitim bojama poput tirkizne, crveno koraljne, bijele. Kod izrade prstenja često ga spajam s poludragim kamenjem. U zadnje vrijeme mi je gušt slikati po mesingu s lakovima za metal. Izvrsno izgleda kad se lak izgrebe i izviri zlatnasta podloga.

179182_362114583843175_794394474_n.jpg

Koliko ti vremena treba za izradu jednog komada nakita?

 

Ovisi koji komad nakita radim i da li ga stvaram prvi put ili već imam uhodanu šprancu. Tehnika nije baš najjednostavnija i sastoji se od više koraka, rezanje i brušenje, zatim lotanje, uranjanje u kiselinu i na kraju završno poliranje i lakiranje. Za krila mi je potrebno otprilike 2 sata, dok kod stvaranja novog i zahtjevnijeg komada u izradi provedem i po nekoliko sati. Na nekim komadima znam malo po malo raditi i nekoliko dana. Uvjerila sam se da kod nastajanja novih složenijih modela nije dobro forsirati da budu gotovi u jednom danu. Dobro je pričekati da ideja sazrije i da svi dijelovi nekako sami sjednu na svoje mjesto.

 

U ponudi imaš naušnice, ogrlice i prstenje. Koji komad je najzahtjevniji?

Najzahtjevnije je prstenje. Sastoji se od najviše dijelova koje je potrebno zalotati, a kad se spaja s poludragim kamenjem potrebno je modelirati metal po kamenu. Prstenja zato nikad nemam gotovog u velikim zalihama nego ga češće izrađujem po narudžbi.

Radiš li po narudžbi ili je Trska Jewellry isključivo tvoj dizajn?

Radim i po narudžbi ako nečije zamisli spadaju u okvire onoga što mogu napraviti i onoga što se i meni sviđa. Česte su želje vezane uz odabir drugačije boje i veličine i za takvu vrstu dogovora sam skroz otvorena.

Koliko ti je bitan vizualni identitet? Snimila si kampanju za nakit, imaš svoj logo...

Poprilično mi je bitan. Prošlu kampanju je snimala sestra Darija i izvrsno je to napravila. Misao vodilja mi je bila da nakit bude ženstven, lagan ali i dominantan, te suvremen i bezvremen. Tu neku sunčanu lakoću ali i dominantnost postigle smo na snimanju kampanje. Još ne znam kad će se snimati iduća kampanja... I sestra i ja slično funkcioniramo po tom pitanju. Čekamo da nas ulovi trenutak.

Koga od hrvatskih dizajnera nakita posebno cijeniš i zašto? Tko je tvoj najdraži svjetski dizajner nakita?

Iako ne mislim ići u tom smjeru, sviđaju mi se radovi hrvatskih dizajnera umjetničkog nakita Davora Šuka i Lazera Lumezija. Prelijepi su mi i secesijski komadi nakita austrijskog arhitekta Josefa Hoffmanna. Od aktualnih izdvojila bih dizajnericu iz New Yorka koja izrađuje nakit pod brandom Pamela Love.

Na kojoj poznatoj osobi bi rado vidjela svoj komad nakita i zašto?

Voljela bih napraviti unikatne komade za Josipu Lisac jer bi ih ona znala cijeniti i nositi. Od stranih poznatih osoba čast bi mi bila da npr. krila nosi Erykah Badu. Mislim da i sama ima svoju kolekciju nakita i često ju se može vidjeti okićenu s ogromnim i neobičnim komadima.

Koji je raspon cijena i gdje sve prodaješ svoj nakit?

Nakit za sada prodajem putem interneta i na sajmovima, a ovog ljeta će se naći i u jednoj galeriji na moru. Na facebooku se može pogledati nakit pod Trska Jewellry. Cijene se kreću od 80 do 400kn, dok su cijene unikata nešto više i ovise o komadu nakita. Bilo bi mi drago da kupci razumiju da se ipak radi o složenijoj tehnici i da znaju cijeniti ručni rad.

Uskoro će javnost imati prilike vidjeti tvoj nakit na nadolazećem regionalnom sajmu mode Perwoll ZONA 45. Što očekuješ od sajma i što potencijalni kupci mogu očekivati na tvom štandu?

Od sajma očekujem dobru atmosferu, druženje s ostalim dizajenerima i naravno dobru promociju Trska nakita. Očekujte puno krila naušnica, Mini Mal ogrlica i pokoji unikatni komad. Budući da se nakit za sada prodaje samo putem interneta ovo je izvrsna prilika da ga se pogleda i isproba uživo.

Ana Bacinger

 

Objavljeno: 10.05.2013. u 12:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p