HRVATSKA MODA

Yaya u ulozi modela!

Pjevačica postala zaštitno lice nove kampanje Ivone Martinko

Iako je izostala s pista modnih manifestacija Ivona Martinko, počastila je publiku kampanjom u kojoj je glavnu ulogu odigrala Yaya.

Dekonstrukcija, seciranja kroja kao sa skalpelom razlozi su zašto bi dizajnericu Ivonu Martinko mogli nazvati doktoricom. Strogost linije, njezinog arhitektonskog kroja omekšana je skulpturalnim naborima, preklopima i drapiranjem koje na odjeći daje riješenje za modne detalje. Ivonina zaigranost, točnije istraživački duh vuče korijene iz prepoznatljive japanske avangarde, udobna multifunkcionalna odjeća koja pruža slobodu pokreta, a intrigantnim detaljima čak će nadomijestiti i najljepši komad nakita.

Inspiraciju za svoje kreacije nalazi na licu mjesta, tijekom samog suočavanja sa materijalom čime je razradu konstrukcije dovela do samog vrhunca. 

Svoju prvu kolekciju dizajnerica je izložila 2004. godine u Muzeju Mimara i od tada svoje sezonske kolekcije redovito izlaže na uglednim modnim manifestacijama poput Cro a Poreter- a i Fashion.hr-a. Surađivala je s grupom Jinx na coveru za ploču „Idem tamo gdje je sve po mom" te je napravila impresivnu haljinu od kravata za scenske nastupe koju je nosila njihova pjevačica Yaya.


Nije nikakvo čudo da su se ove dvije umjetnice udružile na obostrano zadovljstvo - kako bi predstavile Ivoninu odjevnu kolekciju za jesen/zimu 2010/11 i nakit koji izrađuje Jadranka Yaya Ivaniš.

- Suradnja između mene i Ivone Martinko seže puno dalje od ove kampanje. Naime, moj stil, kako privatno tako i za scenske nastupe u puno prilika osmislila je upravo Martinko. Cijenim njen rad, nesputanost i slobodu te istraživački duh kojim pomiče granice u modi kao što ja to radim u glazbi i pri dizajniranju nakita - izjavila je Yaya.

Kolekcija odjeće je izrađena od prirodnih materijala, mješavine pamuka i vune koji su idealni za hladne dane - topli su i ne bockaju. Crna i siva boja koje vladaju kolekcijom osvježene su s kariranim materijalima koji imaju tople tonove smeđe, crvene i ljubičaste te crvenim patentnim zatvaračima koji su šivani na naličje odjevnih predmeta.

                               

Kolekcija je posebna po multifunkcionalnosti odjeće, jedan predmet može se transformirati u drugi odjevni predmet: kaputić se pretvara u kratku jaknicu s kapuljačom, haljinice tkzv. tobogani su bez šavova što im pruža mogućnost omotavanja oko tijela i samim time omogućava varijacije dužine i vrste rukava. Tu je i majica 'kompas' koja uz pomoć četiri otvora postaje majica, tunika ili pak haljina - ovisi u koji otvor se gurne glava.

- Iako sam zbog obveza i širenja svog potpisa preskočila izlaganje svoje kolekcije na modnoj pisti to ne znači da sam manje aktivna nego prije. Baš suprotno, nakon otvorenja ateljea u centru Ljubljane naišla sam na veliku zainteresiranost slovenske publike za moj dizajn i odlučila sam se posvetiti direktnoj prodaji i radu s kupcima - izjavila je Martinko koja naglašava da je njezin dizajn puno više prepoznat van granica rodne Hrvatske, jer su u Sloveniji ljudi odvažniji i spremniji za modne eksperimente i odskakanje iz mase.

Fotografije za kampanju jesen/zima 2010/11 snimila je Mare Milin, za make up je bila zadužena Silvija Bradica, a za frizuru Iva Vrdoljak iz salona Tempora.
Kreacije Ivone Martinko mogu se kupiti u Zagrebu, Kaptol 14, u Zadru „Marival", u Splitu „Think Pink", u Opatiji „Gallery shop Feniks" te u Ljubljani na Kongresnom trgu 5.

 

Objavljeno: 15.10.2010. u 19:30
Tagovi: Ivona Martinko, yaya

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p