HRVATSKA MODA

ZAVRŠEN ZAGREB FASHION WEEK

Nagrada Zoranu Aragoviću

Dok smo prva dva dana pokušavali shvatiti na kojem konceptu Fashion Week Zagreb iz sezone u sezonu uporno funkcionira, sinoćnje revije su nam pokazale smjernicu. Prvenstveno zbog dizajnera Zorana Aragovića čije su kreacije toliko upečatljive i razigrane da vam jednostavno moraju izmamiti osmijeh na lice. Upravo je ovom mladom dizajneru pripala nagrada Fashion Weeka - Manda. Posljednje u nizu Aragovićevih zaštitnih lica je Anđa Marić, koja je sama šetala pistom i nosila Aragovićeve kreacije. Zoran Aragović je kroz igru koncerta, performansa i modne revije pokazao svoju novu kolekciju i bio jedan od rijetkih dizajnera koji su u tri dana ove manifestacije uspjeli zadržati publiku da prati ono po što je i došla. Aragović je prepoznatljiv po urnebesno šarenim kreacijama, a njegove torbe su veliki hit među mladim trendsetericama. Styling manekenki možda je bio malo pretjeran, jer je uz ovako šarenu kolekciju i tri cure koje  su pjevale u pozadini i on privlačio pažnju, pa se ponekad bilo teško fokusirati na samu kolekciju. Njegova proljetno-ljetna kolekcija spoj je romantike i retro razdoblja iz 40-ih, 50-ih i 60-ih, uz prepoznatljiv trash stil koji sadrže sve njegove kreacije. Možda je stilizirano izgledalo kao jedan veliki kupus, no Aragović je pokazao jako dobre modele koji se mogu idealno kombinirati kako u dnevnim tako i u večernjim varijantama.  

Sinoćnji show započeo je revijom brenda O.K.M. koji je došao sa ruskog Fashion Weeka. Velike količine satena, nježne i romantične kreacije sa daškom vintage stila osnov su njihove kolekcije. Nabori i falde protežu se kao detalji cijelom kolekcijom koja nažalost i nema baš moderan prizvuk.

A sa Prishtina Fashion Weeka vratila se dizajnerica Marta Buzolić koja je osim ženske kolekcije pokazala i mušku. Marta veliki naglasak stavlja na seksepil i zavodljivost, što može biti pretjerano i ponekad malo neukusno. Crna boja dominirala je kolekcijom, kao i blještavilo i šljokice. Dok su kod ženske kolekcije blještavilo, ljuskice i šljokice dobrodošle, kod muških bi bilo bolje da su rađeni od klasičnih materijala. Snaga Natalije Smogor je u poslovnom looku, jer u kolekciji koju nam je sinoć predstavila dominiraju elegantne košulje i dobro krojene hlače. I ona je inspiraciju očito potražila u nekim minulim epohama jer joj košulje imaju vintage prizvuk, a ostatak kolekcije je jednostavan i romantičan. Počela je u dobrom tonu jer je početak u kojem nam je pokazala dobru konstrukciju i poslovnu eleganciju zanimljiv, ali posljednjih par komada kolekcije nije uklopljeno i ne ostavlja kohezivan dojam.

Artiđana je ostala vjerna sebi, prirodni materijali, prepoznatljivi krojevi i igra strukturom, koji su prvenstveno namijenjeni onoj alternativnijoj sceni. Uz odjeću, predstavljen je i ručno izrađeni metalni nakit.

Performansi su očigledno jako popularni na Fashion Weeku Zagreb, no kod Milene Rogulj koja je predstavila arty kolekciju inspiriranu japanskom kulturom, načinjenu od spužvastih materijala, zvukovi bubnjeva dobro su se uklopili. Muški manekeni obučeni u Milenine neobične i avangardne spužvaste haljine izvijali su se pistom i pokazali nam da na Fashion Weeku možemo vidjeti i konceptualnu umjetnost.

Kao što svo već napomenuli, sinoć su dodijeljene i nagrade koje Fashion Week Zagreb sad već tradicionalno dijeli, a najboljim dizajnerom proglašen je Zoran Aragović. Najbolja mlada dizajnerica je Maja Hrastinski koja nam je svoju kolekciju pokazala u petak, a titulu najbolje manekenke odnijela je Aleksandra Grdić. Nakon dodjele nagrada, za kraj smo vidjeli kolekciju proljeće/ljeto 2010. In Sportina Grupe.

Ana Bacinger                                                                photo by : Jelena Balić

 

 

 

Objavljeno: 29.11.2009. u 13:43

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p