HRVATSKA MODA

Završilo jubilarno izdanje Cro A Portera

Jedanaest kolekcija druge večeri
Cro A Porter 
Drugom večeri u nizu i s čak jedanaest kolekcija domaćih modnih dizajnera završilo je 25., jubilarno izdanje Cro A Portera održano u Studiju 2 zagrebačkog Jadran Filma. Pred očima publike, na polukružnoj pozornici koja podsjeća na kazalište, predstavili su se: Nebo, Arileo, Jet Lag, Yuniku, Lokomotiva, Ivan Ledenko, Linea Exclusive, Jelena Holec, Twins by Begović & Štimac, Ivanman te Zigman koji je, u sebi svojstvenom stilu, začinio završnicu modnog događanja.
 
Jet Lag
 
Dvojac Jet Lag koji čine Jasmina Arnautović i Maja Virgej Novak, sinoć nam je poklonio avionsku kartu za London i prošetao nas svojom vizijom britanske prijestolnice. Opremljeni crnim krznenim šubarama, modeli su asocirali na elitnu kraljičinu gardu, a u zadnja dva izlaza, kada su šubare na glavama zamijenile krune, bilo je jasno oko koje su londonske teme dizajnerice zavrtile svoju modnu priču. Kao lajt-motiv kolekcije provlače se odjevni komadi koji svojom strogošću i formom asociraju na uniforme, suprotstavljeni toplim, zimskim materijalima koji daju dašak mekoće. Poseban štih u ponešto zagasitiju paletu boja unosi vibrantna crvena, a što se materijala tiče, kroz Jet Lag viziju provlače se vuneni štofovi, pletiva, traper, brušena svila, viskoza te nepropusni materijali koji sačinjavaju šuškavce, nezaobilazne za kišovito londonsko vrijeme.
  
Lokomotiva 
Uz žestoke taktove Beastie Boysa i zvuk uvijek dobrog Sabotagea, na pistu su stupili i Lokomotivini modeli. Dizajnerski dvojac, Lana Puljić i Luka Grubišić, svoju su kreativnu viziju ovoga puta zaogrnuli ponešto buntovnijim štihom, ne odričući se pritom ženstvene, damske siluete koja se nalazi duboko ukorijenjena u njihovom, sad već vrlo prepoznatljivom dizajnerskom rukopisu. Kolekcijom dominiraju prvenstveno suknje i haljine kojima dvojac uvijek iznova dokaže kako je majstor forme. U paleti sladolednih nijansi poput pastlne ružičaste, zelene i žute, pojavljuje se i jaka crna koja razbija dojam nevinosti i romantike i odvozi Lokomotivu u nešto buntovnijem smjeru. Za razliku od dosadašnjih kolekcija, dvojac je svojim popularnim pionirskim kapica posvetio samo prvi izlaz, a vjerujem da ljubiteljice šešira navijaju za njihov skori povratak na Lokomotivinu pistu.
 
IVANMAN
 
Sklon propitivanju ustaljenih konvencija, minimalizmu i arhitekturalnoj strukturiranosti, IVANMAN je modnoj publici sinoć predstavio još jednu koloristički jaku mušku kolekciju koja se bazira na jednostavnim, pomalo basic krojevima. Upravo u tom simplificiranom pristupu bez suviše drame i detalja, krije se jačina dizajnerskog rukopisa Ivana Mandžukića. Smjele kombinacije boja, kakvima muškarci i nisu naročito priklonjeni, unijele su toliko željeni dašak živosti u prečesto dosadnu mušku modu, nedovoljno odvažnu da eksperimentira i propituje granice. Ivanova kolekcija namijenjena predstojećoj hladnoj sezoni kombinira tako klasiku sa sportskom notom, a nadamo se da će takva, koloristički jaka i odvažna, doživjeti i svoj moment na gradskim ulicama.
  
Zigman 
Majstor spektakularnih, epskih završnica, Juraj Zigman, sinoć je ponovo, i možda više nego ikad, očarao svoju publiku. Opčinjen Puccinijevom operom Madame Butterfly te tradicionalnom japanskom estetikom, Zigman je u energičnom koloritu i zanimljivom grafičkom printu, koji kombinira motive cvijeća, dezen kimona te motive jakuza tetovaža, dočarao pravu modnu bajku dostojnu kazališne scenografije posute laticama i ispunjene bijelim dimom. U svom standardnom tonu, krojevi su iznova fantastični, a upotpunjeni printom i bojama doimaju se poput kostimografije za spomenuti operni klasik. Smirenije boje poput zagasite crvene, modre i zlatne stoje kao opozit jarkoj grafici i upečatljivim motivima, a posve nova dimenzija postignuta je teksturom materijala koji sežu od mikro plisea do teških svila. Zigman je ovoga puta svoje korzetirane haljine stavio postrance, no to nipošto ne znači da je zanemario siluetu koja ide u prilog suptilnom seksepilu, orijentalnoj staloženosti, ali istovremeno djeluje nekako posebno moćno. Poetično, bajkovito i jednostavno besprijekorno. Zigman je klasa za sebe, i tu nema spora.

U galeriji pogledajte sve kolekcije dizajnera koji su izlagali na završnoj večeri CAP-a...

Foto: Goran Matijašec
Tina Lončar
Objavljeno: 28.03.2015. u 12:47

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p