HRVATSKA MODA

Zlatni konfeti za kraj

Pregled: Kolekcije završne večeri Cro-a-portera za sezonu proljeće/ljeto 2012.

Raspored revija završne večeri popularnog CAP-a imao je dva bombastična imena zbog kojih smo dovedeni u stanje ludila - modni stoik Teo Perić za MAK odvedi nas u zen stanje inducirano ljupkom i promišljenom modom od koje, uz određene stilističke zahvate, možete dobiti zaista mnogo. Dijametralno suprotno od njega nalazi se zvjezdani ZIGMAN koji nam je osigurao najbolji party u gradu. Njegove heroine ove su sezone odbacile pripijenu i izrazito seksepilnu siluetu kako bi, nakićene paunovim perjem,  postale nagovještaj novog stilskog zaokreta i nabrijanog stanja u kojem se nalazi izvrsni „enfant terrible" domaće modne scene.

 

Ledenko

Cipele s potpisom Ivana Ledenka, koje su se dosad prezentirane u sklopu revije splitskog branda Arileo, ove su sezone samostalno izložene na pisti prije samog službenog otvaranja završne večeri Cro-a-portera. Glumeći lutke, manekenke su odradile svojih „pola sata stajanja" kako bi posjetitelji mogli pogledati što to nudi jedan od poznatijih domaćih obućara. Od klasičnih modela za svečanije prigode do onih izrazito trendovski orijentiranih, Ledenko nudi asortiman u kojeg se i dalje kunu brojne domaće poznate face.

Ivan Ledenko

Teo Perić za MAK  

Naslanjajući se na prethodnu kolekciju kojom je vladala slojevita silueta i koja je s dužnim poštovanjem respektirala damu koja ju nosi, Teo Perić ponovno priprema set odjevnih prijedloga kojima je teško odoljeti. Sklad proporcija, kao i odabir smirenih nijansi plave, ledeno sive i puderaste, zadovoljit će i one koji ga smatraju dosadnim i igračem na sigurno. Njegove haljine, kombinezoni i suknje naprosto moraju biti kulisom jedne zanimljive žene koja će im podariti dušu jer u ovome slučaju odjeća služi nadgradnji, a nije u funkciji baze ličnosti. Upravo zbog tog razloga priče o manjku intenziteta padaju u vodu.

Teo Perić za MAKTeo Perić za MAK

Otvaranje revije bilo je rezervirano za strukiranu haljinu zanimljivog printa (ili Perić boja svilu?) koja je spuštena do gležnja, unatoč trendovskoj kragni koja u pravilu nagovještava nešto kraće forme. Laganim nabiranjem i slaganjem slojeva, baš po YSL receptu koji je definirao neke od kodova odijevanja suvremene žene, stvoren je dojam punoće koja je ponajviše došla do izražaja u suknjama koje su njegov najznačajniji proljetni prijedlog.

Teo Perić za MAKTeo Perić za MAK

Uz suknje, valjalo bi zapamtiti haljine s cvjetnim uzorkom, kao i široke hlače koje izvrsno padaju i profinjeno upotpunjuju kombinacije namijenjene ozbiljnijim prigodama.

  

LUKA

Kada se Luka Grubišić pojavio na sceni, bilo je jasno kako je domaća moda dobila osobu koji može isproducirati zanimljivu priču . Njegove snažne puf suknje tada su bile dašak svježine čime je otvoren prostor daljnjim manipulacijama profinjenom siluetom prvenstveno izgrađenom oko pojma luksuzne mode za šačicu odabranih. Par sezona nakon dolaska pod domaće reflektore, Luka i dalje inzistira na sličnom konceptu koji ga, u međuvremenu, približava konceptu kombiniranja t-shirta i til suknje pri čemu dolazi do miješanja njegove estetike s onom modnog dvojca ELFS. Osim evidentne razlike u izradi, ova usporedba neće mu donijeti sreću, ali očiti prodajni uspjeh i dalje vodi glavnu riječ.

Luka Grubišić   Luka Grubišić

Njegova princeza u novoj je kolekciji pobjegla na dekadentnu zabavu, odjenula haljinu ispunjenu zlatnim pločicama poput djevojaka u znamenitom Studiju 54 i krenula u pohod na grad. Konstanto podsjećanje na hedonizam sedamdesetih, kao i velika kićenost modela, korak su u novome smjeru. Upravo se na tome momentu mogla i trebala bazirati čitava kolekcija čiji krvotok su bezobrazno prekidale igrarije svilenim tilom na kakvog nas je dizajner već navikao.  Neki komadi trebali bi ostati rezervirani za showroom u Teslinoj 14 dok  pista i publika zaslužuju ono što Luka voli nazivati svojim „couture-om".

 

LINEA EXCLUSIVE

Kada pomislite na Lineu Exclusive, sjetite se brojnih koktel haljina koje su Irina i Danijela Car već predstavile domaćoj publici. Bez previše eksperimentiranja, slična se situacija ostvarila i u novoj proljetnoj kolekciji u kojoj su sumirane trendovske boje, igra apstraktnim oblicima i pojava njihove inačice plesne „charleston" haljinice koja je ujedno i najbolji trenutak kolekcije.

Linea Exclusive   Linea Exclusive

Što je kroj bio jednostavniji, to je ukupni dojam izgledao snažnije - haljine u vrućoj narančastoj, uključujući i ona koju je nosila Kristina Šalinović, centralni su dio kolekcije koja je ostala u zadanim gabaritima. No, obitelji Car ne možete zanijekati poznavanje vlastitog kupca koji i dalje definira njihove kolekcije.

 

HIPPY GARDEN

Đurđica Vorkapić uvodi novu HG liniju - onu namijenjenu muškarcima sada smo imali prilike vidjeti paralelno sa ženskim modelima čime je nastavljeno daljnje širenje branda. Nježno proljeće u Hippy Gardenu, kako je najavljeno službenim PR kanalima dan prije prikazivanja kolekcije, ostvareno je igrama bijelom (sve)bojom, ubacivanjem nijansi bijele kave te snažnim smeđima detaljima koji su injektirali određenu dozu dinamike u kolekciju.

Hippy Garden   Hippy Garden

Odabir takvih boja vrlo je riskantan - svaki detalj posve je vidljiv, ne možete skriti sitne mane kroja, a sama je estetika prečesto predmet usporedbi s raznim uniformama. Iz tih je razloga ostavljen podvojen dojam oko finalne ocjene kolekcije koja je samo prolongirala iščekivanje povratka dizajnerice u vrijeme hvaljene kolekcije „The City" koje se i danas prisjećamo.

 

ZIGMAN

Dizajner iz Kostrene odjenuo je domaću „it" djevojku u kombinezon ukrašen paunovim perjem i - preživio! Naravno, radi se o Kristini Šalinović koja je ponosno otvorila posljednju reviju ovosezonskog Cro-a-portera.

 

Juraj Zigman

Zigmanova proljetno/ljetna schema sve je samo ne očekivana. Zigman se odlučio za djelomičan zaokret u pristupu odjeći koja više ne zahtijeva vamp junakinju kako bi zaživjela u stvarnosti. Daleko od toga da Zigman odbacuje seksepil iz svog potpisa, već ga modificira na način koji je daleko suptilniji od pogleda na duge noge i ukroćene grudi. Možda smo po prvi puta imali prilike vidjeti kako to izgledaju njegove lagane jakne od sjajnih materijala, ali i set frakova/kaputića kojima je oplemenio svoj asortiman za dnevne potrebe mnogih žena.

Juraj Zigman   Juraj Zigman

Dizajner je i dalje uronjen u sklapanje nespojivog, stvara kaos u kojem savršeno funkcioniraju mrvice raznih stilova, ali to je onaj kaos koji apsolutno ima smisla. Ništa ne prepušta slučaju već nudi set večernjih haljina u kojima ne možete proći nezapaženo. Uostalom, nije li to jedan od glavnih simbola njegova stvaranja? Zlatni konfeti za kraj dodatno su podigli energiju kolekcije koja zaslužuje dobre ocjene.

 

Marko Banjavčić

Photo: Jelena Balić

Objavljeno: 25.03.2012. u 13:30

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p