MODA

Kako pametno kupovati?

I više nikada ne doći kući s pogrešnim komadom!

Svima se to dogodilo, a tko se usudi tvrditi da nije- laže! Ima nešto u rasvjetama shopping centara što nas tjera da kupujemo bez obzira na to treba li nam neki komad, pristaje li nam ili si ga možemo priuštiti. Svatko u ormaru ima barem jednu košulju, majicu ili hlače koji u načelu možda i dobro stoje, ali nešto s njima ne štima pa ih nikada ne nosimo. Vrijeme je da se naučite kupovati!

Priprema

Prihvatite veličinu koju nosite i držite se je. Isto tako- etiketa nije zlatno tele! Različiti proizvođači imaju različite standarde i uvijek odaberite onaj broj koji vam pristaje, jer preusku ili preširoku odjeću sigurno nećete nositi. Kod kuće napravite reviziju ormara kako bi izbjegli kupovinu gotovo identičnih komada. Obucite odjeću koja je čista i uredna, ali i koja se lako oblači i skida.

     

Na licu mjesta

Ako nađete komad koji vam uistinu dobro stoji, kupite još jedan, ali u drugoj boji. Majice, obične pamučne topiće nemojte preplatiti. Njih nosite svaki dan i oni su peri-deri materijal koji god brend bili. U kupovinu haljine idite u haljini, a po novi top u najdražim trapericama. Uvijek, ali uvijek isprobajte komade, jer kupovina naslijepo je rijetko kad dobra kupovina. I za boga miloga, zapamtite da kupujete odjeću koja vam uistinu treba. „One slatke cipele koje ću nositi na nekom vjenčanju" će vjerojatno ostati u kutiji s cijenom.

Kupovina cipela

Budite realni- ako nosite balerinke, a visoke pete su nemoguća misija, nema smisla da kupite previsoke sandale. Učite li tek hodati u štiklama, krenite sa savladivim petama od 4 cm i postupno se penjite. Uzmite vremena i prošetajte u cipelama. Ako vas samo malo žuljaju, budite svjesni da će se nakon pola sata hodanja pretvoriti u vašu najgoru noćnu moru. I budite svjesni okolnosti- na mekom ravnom tepihu u trgovini možda hodate bolje od Naomi, ali pločnik nikad nije savršeno ravan.

                

Kupovina online ili vintage odjeće

Izmjerite se i tri puta provjerite pristaje li vam taj komad. Ako ste sumnjičavi prema fotografijama na internetu, zatražite dodatne. Ukoliko kupujete u second handu ili na buvljaku budite realni i fleksibilni- na Chanel sakoe za 15 kuna se naleti jednom u deset godina.

Rasprodaje

Najveći mamac za sve nas. Nemojte biti ludi i provjerite originalnu cijenu proizvoda. Nekad je sniženje mnogo manje od istaknutog. Pripazite i na natpise poput „do 50%" ili „na dio asortimana". Raspitajte se kod prodavačica kad počinju rasprodaje i pri kupovini- koristite sva gore navedena pravila.

 

Borina Kopčić

Objavljeno: 16.09.2010. u 08:45
Tagovi: shopping, stil

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p