MODA

Kako pametno kupovati na sniženjima?

Kako iskoristiti sniženja na najbolji mogući način?
Vrijeme je za shopping
 
Nakon početnih sniženja tijekom blagdana, cijene padaju i preko 70% - vrijeme je za obnovu ormara i pripremu za novu modnu sezonu. Kako ne biste lutali u bespućima nagomilanih polica i vješalica vaših najdražih trgovina, zajedno s poznatom modnom blogericom Barbarom Repe donosimo korisne savjete kako pametno šopingirati.

Svima je poznat scenarij – nakon prvotnog uzbuđenja zbog sniženih cijena, vraćamo se doma, otvaramo vrećice i zaključujemo da ne samo da smo potrošili i više nego planirano, nego smo i kupili stvari koje nam uistinu nisu potrebne.

Koje su to greške koje najčešće radimo?
"Najveća greška je pomama. Iako nam nešto ne treba, čim vidimo da je svota manja od 100 kuna, ili da je nešto skupo dosta sniženo, dobijemo poriv za kupnjom. Ne znam, možda je to neki animalni instinkt", kroz smijeh objašnjava Barbara Repe.

U nastavku Barbara navodi i trčanje u trgovine i bjesomučnu potragu za sniženim stvarima – i to odmah u prvim danima sniženja.
 
Greške se mogu izbjeći
 
"Pametnije je pričekati par tjedana te kupiti ono što vam treba, a ako ne nađete te komade, nije dobro posezati za bilo čim, samo da se kupi, kako ne bi izostao zadovoljan osjećaj pri izlasku u trgovine", savjetuje blogerica.

Problem također predstavljaju brojevi. Svaka žena je barem jednom na sniženju kupila pokoji komad koji je broj manji – odlična motivacija za gubitak kilograma nakon blagdana. No, budimo realne, ta motivacija na kraju ostaje visiti u našem ormaru i samo nas redovito podsjeća na uzaludno potrošen novac i kilograme koje vaga i dalje pokazuje. Kako ne biste ponavljali stare greške, donosimo praktične savjete zbog kojih će ovomjesečni shopping biti uspješan!

1. Organizirajte ormar i napravite shopping listu
"Najbolje je prvo napraviti godišnje spremanje ormara, razvrstati odjeću koju nosite i koju baš i niste nosili te nakon toga napraviti popis stvari koje vam doista trebaju, a nedostaju u vašem ormaru. To dosadno spremanje možete pretvoriti u zabavnu večer s prijateljicom gdje ćete uz čašu vina i dobru zabavu prekopati cijeli ormar te puno brže i lakše srediti kaos koji, priznajte, svima vlada u ormarima, a najbolja stvar kod takvih "pothvata" jest takozvan besplatan shopping - zamijenite odjeću s prijateljicama, rotirajte stvari koje ne nosite. Ako vam u nekom trenu zatreba baš ta haljina, ona je samo poziv dalje nakon zabavne večeri imat ćete pospremljen ormar, popis za kupovinu na sniženjima i osmijeh na licu", savjetuje Barbara Repe.

Upravo popisivanje odjeće je ključ uspješnog i prije svega pametnog shoppigna na sniženjima. Na taj način ćete kupiti ono što vam je uistinu potrebno i o čemu sanjate već neko vrijeme. S razrađenim planom nećete trčati poput mahnitave shoppingholičarke iz jedne trgovine u drugu vođene znakovima -30%, -50% i -70%.
 
Dobra organizacija je ključ uspjeha

2. Odredite novčanu granicu
Sniženja bi nam trebala uštedjeti novac, no često se dogodi da zbog njih ulazimo u minus kojeg nismo planirali. Možda je upravo to jedan od razloga depresivnog mjeseca siječnja? Kako ne biste brojili dane do iduće plaće, prije odlaska u shopping, točno odredite koliko zapravo možete potrošiti. Složite financijsku konstrukciju i odredite si psihološku granicu ispod koje nećete ići. Najbolje bi bilo da svoje kartice ostavite doma i cijeli shopping obavite s gotovinom. 

3. Pomno birajte shopping društvo
Ako ste povodljive prirode i raznorazni minusi ispred cijena na vas djeluju poput šećerne bombe, sa sobom u shopping vodite realnu frendicu koja zna reći ne. No, ako ste ziheraš koji vaga svaku odluku više puta, povedite pravu shoppingholičarku koja će vas inspirirati da isprobate nešto novo. 

4. Budite strpljiv istraživač
Kako bi vaš shopping bio uspješan, za njega trebate odvojiti par sati, strpljenje, ali i izoštriti istraživačke sposobnosti. Birajte veliki shopping centar gdje na jednom mjestu imate svoje najdraže brendove. Nakon što ste napravili shopping listu, razmislite gdje dotične stvari možete naći. Ne kupujte odmah! Prvo obiđite sve trgovine i zapišite gdje ste što vidjeli. Uz opuštenu kavu dobro razmislite je li vam dotični komad potreban i isplati li ga se kupiti. Tek tada se vratite u trgovine i posegnite za novčanikom.

Barbara savjetuje:

5. Što kupiti?
Vječno shopping pitanje na koje postoje brojni odgovori, no sa sljedećim komadima ne možete pogriješiti. Kupite prije svega ono što vam nedostaje u ormaru. Nakon toga slijede skuplji komadi kojeg si po pravim cijenama ne možete priuštiti, a predstavljaju dobru investiciju. I, naravno, predmet žudnje, tiha patnja, iliti komad koji gledate već par mjeseci.

"Dobre kožne gležnjače, traperice, donje rublje (toga nikad dosta) i pokoji ludi komad za kojeg ne biste izdvojili cijeli iznos. Naravno, najbolja taktika za neuobičajene komade pričekati zadnja sniženja te ako "ulovite" pokoju suknju, sako ili haljinu koja vam je zanimljiva, no niste sigurni bi li se uklopio u vaš stil, ovako nećete biti tužni zbog novca kojeg ste potrošili, a možda baš taj komad postane omiljen u mnogim vašim komadima", savjetuje Barbara.

Kvalitetan kaput, kožna jakna, bezvremenske čizme, klasične salonke, lijepa torba, traperice i T-shirt majice su oni komadi koji nikad ne izlaze iz mode i s kojima ne možete pogriješiti. Sniženja su također odlična prilika za kupnju trendi komada za kojeg niste sigurni da ćete ga nositi dulje od jedne sezone. Također već u siječnju možete obnoviti svoj proljetni ormar, jer je na sniženju i laganija odjeća. Tko kaže da je siječanj depresivan mjesec?

M.D.
Foto: Privatno, Instagram

Objavljeno: 02.01.2015. u 15:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p