MODA

Koju veličinu nosite?

Svaki brend ima svoje mjere

Prosječna žena koja nosi veličinu 38 u ormaru sigurno ima nekoliko majica veličine S, ali i XS i M, pa možda i L. Haljine variraju između 36 i 40, ovisno o modelu, a broj traperica više ne zna nitko, pa ni ona sama! Razlog zbrci u ormaru nije osciliranje težine nego određivanje veličina samih brendova!

Jedno istraživanje je dokazalo kako se sve više njih povodi određivanjem „taštih veličina", donosno markiranjem robe krivim veličinama kako bi laskali kupcima! Veličina varira od trgovine do trgovine ovisno o tipu klijentele; veličina 40 u Topshopu, trgovini omiljenoj među tinejdžerkama, je mnogo manja, nego u Zari u kojoj kupuju i zrelije žene.

Marks & Spencer tvrdi kako nisu mijenjali „veličinu svojih veličina" još od 2003., ali da u internet trgovini itekako mijenjaju veličine,a li samo za 2 inča (što je zapravo ekvivalent jednom broju).

Gemma Seager, autorica bloga Retro Chic, kaže da nosi veličinu 44, ali da o ormaru ima i veličinu 42 i 40! Za Sunday Times je izjavila „Po britanskoj tablici konfekcijskih veličina trebala bi biti manja veličina 48, samo zbog bokova! U stvarnosti sam broj 44, a nosim sve od 40 do 44!"

Pošto je u Hrvatskoj tek nedavno provedeno antropološko istraživanje za određivanje veličina i izradu tablice konfekcijskih veličina odjeće, Hrvatice se još uvijek oslanjaju na talijanske, njemačke i britanske veličine.

Borina Kopčić

Objavljeno: 20.04.2010. u 17:14
Tagovi: haljine, Topshop

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p