MODNI TALENTI

10 najbolje plaćenih svjetskih modela

Gisele, Heidi, Adriana, Doutzen, Alessandra...

Američki magazin Forbes, je objavio standardnu listu najplaćenijih modela u protekloj godini. Na vrhu, kao i u imenima na listi nema promjena, te je postolje i dalje rezervirano za Gisele Bundchen, koja ove godine na svom kontu bilježi deset milijuna dolara manje, što nam nameće pitanje: Da li će recesija uništiti supermodele?

Prije dvije godine Claudia Schiffer je izjavila da je vrijeme supermodela stvar prošlosti. Naslovnice magazina i unosne kampanje su postale zlatni rudnici za glumice i pjevačice.

I dok velike kompanije za zaštitna lica odabiru celebrity-e, modeli su, u potrazi za dodatnom zaradom, počeli širiti svoje poslovanje izvan modnih pista i snimanja.

Savršen primjer toga je Heidi Klum, koja većinu zarade bilježi od "dodatnih" poslova poput voditeljskih angažmana za Top Model i Project Runwaya. Heidi se također bacila u dizajnerske vode, te je sa njemačkom tvronicom Birkenstock lansirala liniju sandala. Veliki prihod su joj donijeli i lukrativni ugovori sa McDonaldsom, Pepsijem, LG-jem i Volkswagenom. 

Modna industrija je ozbiljno pogođena ekonomskom krizom. Velike modne kuće redom objavljuju rezanje budgeta a honorari za modne revije su se spustili na najniže iznose. Chris Gay, predsjednik jedne od najvećih modnih agencija, Marilyn Models je izjavio: „Nakon nekoliko godina korištenja poznatih glumica i pjevačica za kampanje, proizvođači su u fazi traženja lica koja neće zasjeniti osnovnu poruku kampanje. Modeli koji posjeduju takovu vrstu ljepote su lica koja svi žele, ali takva ljepota je rijetkost."

Ova izjava strahovito podsjeća na imaginarnu situaciju iz Beigbederove knjige „Upomoć, Molim, Oprost!" u kojoj pisac sugerira da je industrija ljepote iskoristila sve resurse od Rusije do Brazila u tolikoj mjeri, da je traženje novog it lica postalo nemoguća misija. Također je zanimljiva činjenica da se na listi nalazi čak sedam modela Victoria's Secreta, te ukoliko vam nije bila jasna sva „halabuka" oko tog angažmana, možda vam sad bude jasnije.

10. NAJPLAĆENIJIH MODELA

 

 

4521-500w.jpg

 

Prvo mjesto sa 25 milijuna dolara zarade zauzima novopečena supruga Toma Bradya, Gisele koja  je u protekloj godini bila zaštitno lice Versacea, True Religion Jeansa, Diora i Ebel satova. Uz navedeno, Gisele dizajnira i liniju japanki za popularni brand Hawaianas.

 

 

 

 

 

3959-500w.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Na drugom mjestu sa utrženih 16 milijuna dolara, se nalazi Heidi Klum, koja je za razliku od prošle godine svoj prihod povećala za 2 milijuna dolara.

 

 

 

 

 

 

4009-500w.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Kate Moss zauzima respektabilno treće mjesto sa ostvarenih 8.5 milijuna dolara zarade. U protekloj godini je snimila kampanje za Versace, Just Cavalli, Davida Yurmana, Stellu McCartney, Longchamp, Donnu Karan i Top Shop.

 

 

 

 

 

 

 

3049-500w.jpg

 

 

 

Četvrto mjesto je pripalo budućoj mami, prelijepoj Adriani Limi. Adriana je dugogodišnji model najboljih platiša među klijentima: Victoria's Secreta i Maybellinea. Račun u 2009. godini, joj je stoga bogatiji za 8 milijuna dolara.

 

 

 

 

 

 

 

 

1325-500w.jpg 

 

 

Nizozemka Doutzen Krous je održala svoju prošlogodišnju poziciju na broju 5 zahvaljujući dugogodišnjim ugovorima sa Lorealom i Calvin Kleinom. Ukoliko ne dođe do neke značajnije promjene, i sljedeće godine je možemo očekivati na listi najplaćenijih. Peto mjesto je zaslužila sa 6 milijuna dolara zarade.

 

 

 

 

6032-500w.jpg

 

Na broju 6. je Alessandra Ambrosio sa također 6 zarađenih milijuna. Njezino ime je izostalo sa prošlogodišnje liste radi trudnoće, da bi se u 2008. godini vratila na piste i „ubola" kampanju za kupaće kostime Victoria's Secret.

4443-500w.jpg

 

 

 

 

 

 

Sedmu poziciju zauzima Natalia Vodianova koju smo imali priliku vidjeti u voditeljskoj ulozi na ovogodišnjem Eurosongu. Natalia se može pohvaliti zaradom od 5.5 milijuna dolara i kampanjama za Ninu Ricci, Chanel, Diane Von Furstenberg, Calvina Kleina itd.

 

 

 

 

 

 

 

803-500w.jpg

 

 

 

 

 

Daria Werbovy je zahvaljujući kampanjama za Balmain, H&M by Mathew Williamson, Dior, David Yurman, Cavalli te ugovoru sa tvrtkom Lancome, zaradila 4.5 milijuna dolara i time se smjestila na 8 mjesto najplaćenijih.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3108-500w.jpg

 

Australka Miranda Kerr, je lice Victoria's Secreta što joj je donijelo 3 milijuna dolara i poziciju broj 9.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4955-500w.jpg

 

 

 

I posljednje mjesto zlatne desetorke zauzima Carolyn Murphy, koja je zahvaljujući ugovoru sa Estee Lauder, u protekloj godini zaradila 3 milijuna dolara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ana Pavić 

Objavljeno: 29.05.2009. u 17:19

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p