MODNI TALENTI

„Bila sam premlada. Počela sam kao dijete…“

Poznate dame postigle konsenzus u vezi zapošljavanja maloljetnika u modnoj industriji

Tema izrazito mladih djevojaka koje ulaze u modnu industriju ponovno je aktualizirana. Djevojčice od 14 ili 15 godina bez imalo problema postaju zaštitna lica modnih i kozmetičkih kuća, snimaju editorijale i kampanje te „prodaju" vlastitu ljepotu na štetu vlastita djetinjstva.

Američki dizajneri i centralno CFDA udruženje već je počelo primjenjivati mjeru od zabrani nošenja revija djevojkama ispod 16, a sada su se javile i neke od poznatijih dama svijeta modne industrije i showbiza koje također misle na slična način. Ana Beatriz Barros, inače model za Victoria's Secret, misli kako je počela prerano. „Imala sam samo 14 godina. Bila sam dijete. Nisam znala kako funkcionira industrija. Svima bih savjetovala da pričekaju do punoljetnosti. Treba završiti školu i studirati..."


Ruby Aldrige, lice kuće Valentino, smatra kako je krucijalno ne početi prerano. „Ja sam također počela s 14 godina. Uspjela sam završiti školu u svojoj šesnaestoj godini. Od tada radim u svijetu u kojem nema milosti. Mislim da bi svi trebali pričekati do osamnaeste godine...".


Beth Ditto ima drugačiji pogled na cijelu situaciju. „U čemu je problem? Ne vidim razloga za dramatizaciju. Zapošljavaju li djecu zato što nemaju grudi ili bokove? Stvar je iskorištavanja djece za rad. Valjalo bi nešto dublje promisliti o cijeloj situaciji. Kada biste me pitali bi li radije radila u Subwayu ili kao model, odgovorila bih ovo drugo. Ja sam nažalost morala raditi u Subwayu. Sve je stvar osobe i namjere..."

Njujorški tjedan mode ponovno je otvorio brojne rasprave tako da će ova jesen biti itekako zanimljiva...

M.B.

Photo: nymag

 

Objavljeno: 10.09.2011. u 19:22

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p