MODNI TALENTI

Diane Von Furstenberg protiv premršavih modela

Napokon su poduzeti konkretni koraci!

Predsjednica Vijeća američkih modnih dizajnera, Diane von Furstenberg, napokon je odlučila poduzeti nešto po pitanju premršavih modela koje viđamo na pistama. Dopis kojeg je Furstenbergova sastavila dio je CFDA zdravstvene inicijative koja bi trebala brinuti o zdravlju modela. U priopćenju koje je poslano jutros stoje sljedeće točke.

·         Industriju treba obrazovati, tako da svi znaju prepoznati rane znakove upozorenja kako bi spriječili razvoj poremećaja u prehrani.

·         Modele koji imaju poremećaj u prehrani treba uputiti da se jave stručnjaku ili raskinuti ugovor s njima. Modeli koji su na liječenju od poremećaja u prehrani, ne mogu se baviti modellingom dok ne donesu potvrdu liječnika da su zdrave.

·         Treba organizirati radionice za sve modne djelatnike (ali i modele i njihove obitelji) na kojima će saznati više o poremećajima u prehrani, njihovim simptomima i komplikacijama.


·         Kako bi se očuvalo zdravlje mladih, za revije se ne smiju angažirati osobe mlađe od šesnaest godina, a modeli mlađi od osamnaest ne smiju imati poslovne obveze nakon ponoći. Moraju imati redovne stanke i vrijeme za odmor.

·         U backstageu i na snimanjima moraju biti dostupne zdrave grickalice, obroci i voda, a modeli se moraju educirati i o značaju tjelovježbe za  njihov organizam.

·         Mora se promovirati zdravo okruženje i promovirati anti-pušački stav. Modele treba naučiti o štetnosti pušenja, osigurati nepušačke prostorije i zabraniti im konzumaciju alkohola.

Trud Diane Von Furstenberg je hvale vrijedan, čak i ako nije donijela neke revolucionarne, nego prije zdravorazumske odluke. Na skorašnjem New York Fashion Weeku imat ćemo priliku vidjeti jesu li njeni prijedlozi prošli kod dizajnera.

B.K.

foto: nymag.com

Objavljeno: 29.01.2011. u 17:28

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p