MODNI TALENTI

Kate Moss je najgori uzor 21. stoljeća

Liz Jones napisala feljton o slavnoj manekenki

Kolumnistica najčitanijeg svjetskog magazina Daily Mail okomila se na najveću modnu ikonu 21.stoljeća, britansku manekenku Kate Moss. U velikom feljtonu, Liz Jones naziva Moss najgorim uzorom koji mlade djevojke mogu imati.

Jones se susrela s Moss u vrijeme kada je bila urednica Marie Clairea. Snimanje se održavalo na Tajlandu, a Moss je bilo dozvoljeno da sa sobom povede svoju najbolju prijateljicu s kojom je uživala u svim blagodatima luksuznog spa resorta. Ono što se od nje očekivalo je da pozira za nekoliko fotografija i napiše kratak dnevnik o svom putovanju. Snimanje se pretvorilo u pravu katastrofu jer je Kate odbijala poslati fotografije (osim par mutnih polaroida), nije prestajala pušiti cigarete i odbila je napisati tekst. Nakon loše odrađenog posla, Kate se nije ni zahvalila na putovanju.

 

Jones tvrdi kako su ove situacije ono što nikada ne izađe u javnost te da su priče kako je Moss dobra djevojka čista napuhana pr izmišljotina: „Moss trenutno krasi naslovnicu Voguea, blistave kože i sjajne kose. 39-godišnja manekenka izgleda poput svoje najveće rivalke, 20-godišnje Care Delevingne. Godine u modnom biznisu su kao pseće godine. Kada izostavite pretjerano retuširanje , šminku i svjetlo, Kate izgleda kao da doista ima 39 godina. Fotografija Kate Moss bez trunke šminke izložena je 2010. godine u National Portrait Gallery i na njoj se jasno vide bore oko očiju i usana koje su nastale višegodišnjim konzumiranjem cigareta i koža puna mrlja kao rezultat izlaganja suncu. U svojim 20-im godinama, kada je retuširanje još bilo na začetku, Kate je bila prepuna celulita, možete li samo zamisliti kako izgleda sada, nakon 20 godina teškog partijanja" - piše Jones i nastavlja: „to je ono što najviše prezirem kod nje. Mogu joj oprostiti loš odgoj i nedostatak manira ali ne mogu progutati tu laž o svježini i zdravlju koju prodaje mladim djevojkama putem editorijala.

                 

Ono što je Kate danas, predstavlja veću opasnost nego u vrijeme kada je promovirala heroin chic i tanašnu figuru koju je popularizirala. Ono što njezin imidž poručuje, je da cijeli život možete piti hektolitre šampanjca, partijati 24 sata i šmrkati kokain s dečkom koji je junkie, a da ćete iz svega izaći netaknuti, svježi i ljepši nego ikada prije.

Prije 13 godina, kada je Kate imala 26, sjedila sam na reviji Louisa Vuittona i gledala ju kako šeće u bikiniju. Izgledala je nisko i imala je celulit. Naravno, u njezinim manama nema ništa loše, štoviše, njezini nepravilni zubi i sitno tijelo učinili su ju šarmantnom, ranjivom i pamtljivom u svijetu visokih Amazonki koje su u to vrijeme vladale pistama. Problem je u tome što je ta Kate već davno nestala, a nju je zamijenila retuširana verzija osobe koja je ostala vječno mlada i nepobjediva. Ona zasigurno zaslužuje titulu najgoreg uzora 21. stoljeća. Zašto? Iz razloga jer uporno promiče mit da je ljepota vječna i da ne ovisi o načinu života i groznim životnim izborima. Kada je 1999. godine Kate izjavila kako nikada nije hodala pistom trijezna, žene diljem svijeta su pretpostavile da je sasvim u redu piti previše, i to svaki dan. U 2007. godini snimljena je kako šmrče kokain na dobrotvornoj večeri Nelsona Mandele, što nije odmoglo njezinoj karijeri. Od tada, njezin imidž je prošao kroz mnoge uspone i padove, od kokainskih orgija, do padanja ispred klubova i teturanja s čašom i cigaretom u ustima. Međutim, već sljedeće jutro, mlade žene diljem svijeta s obožavanjem su gledale svoju ikonu kako našminkana i odlično odjevena živi glamurozan život u kojem su droga i alkohol na prvom mjestu." - napisala je Jones.

 

Izvor: Daily Mail

Objavljeno: 04.06.2013. u 13:24

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p