MODNI TALENTI

Marija Janković vas vodi iza kulisa Tjedna visoke mode

Donosimo ekskluzivni intervju s hrvatskim modelom

Pratioci događanja na hrvatskoj modnoj sceni već su dobro upoznati s likom i djelom Marije Janković, članice domaće agencije Talia Model, koja je u posljednjih nekoliko godina svojom pojavom ukrasila brojne revije i kampanje hrvatskih modnih dizajnera. No, da je pred njom zvjezdana inozemna karijera, Marija nam je dala naslutiti ovog tjedna, kada je zablistala noseći revije na Tjednu visoke mode u Parizu, među kojima i onu kuće Dior. Kako je doživjela ovaj fantastičan uspjeh, pročitajte u nastavku.

Prije dva tjedna zaputila si se u Pariz, gdje si odmah započela sa castinzima. Nije trebalo dugo čekati da postigneš zapažene rezultate, a tjedan visoke mode bio je jedan od vrhunaca tvoje inozemne karijere. Koje si sve revije nosila i koja od njih ti je ostala u najljepšem sjećanju?

Nosila sam revije Christian Dior, Dilek Hanif, Rad Hourani i Didit Hediprasetyo. Svaka od njih će zauvijek imati posebno mjesto u mom srcu jer sam, kako ste rekli, prije svega dva tjedna došla u Pariz. Bila mi je velika čast otvoriti Rad Hourani reviju, osim što mi se sviđa kolekcija, atmosfera na reviji je bila predivna kao i mjesto na kojem se revija održavala. No kao najdražu moram izdvojiti Dior. Osim što je to bila moja prva revija otkako sam stigla u ovaj grad, Dior je nešto o čemu sam prije godinu dana mogla samo sanjati. Otišla sam iz Zagreba puna samopouzdanja, ali isto tako sam bila spremna na ono što mnoge manekenke iskuse prije ili kasnije, a to je neizvjesnost, deseci castinga dnevno i mnogo odbijanja.

Muzej Rodin/Dior revija

Proba za Diorovu reviju

Couture tjedan otvorila si revijom kuće Dior. Kakve su tvoje impresije iz backstagea jedne od najpoznatijih modnih kuća na svijetu? Možeš li nam ukratko opisati kako ti je izgledao dan iza kulisa spomenute revije?

Čim sam stigla u ponedjeljak ujutro u backstage, odveli su me na frizuru. Večer prije revije agencija mi je javila da će me šišati, na što sam se malo prepala, ali sam se odlučila prepustiti. Jako su mi skratili kosu, ali sam veoma zadovoljna. Dok sam sjedila na frizuri, manikerka mi je uredila nokte na rukama i stopalima. Nije se gubila ni minuta jer sam odmah potom išla na šminku i imala sam tu sreću da me upravo Pat McGrath šminka. Fotografi su cijelo vrijeme dokumentirali svaki pokret vizažista, frizera i nas djevojaka. Kako je rastao broj ljudi u backstageu, tako je rasla i sveopća napetost, ali i moje uzbuđenje. Mi manekenke smo imale nekoliko proba, što zajedničkih, što individualnih. Organizacija je na tako visokom nivou da jednostavno nije bilo mjesta pogreškama.

Marija i Pat McGrath

Marija i Georgia Taylor

Marijina obuća za reviju kuće Dior

Poznato je da su haljine, ali i modni dodaci s predznakom haute couturea najskuplji na svijetu. Kako si se osjećala noseći sebi namijenjene modele i je li ti se pritom dogodila neka anegdota?

Smatram da su mi svi casting direktori i na kraju dizajneri koji su me odabrali, time ukazali povjerenje i to je osobit osjećaj. Veseli me spoznaja da me već nekolicina dizajnera odredila kao idealnog modela za svoje haute couture komade koji se ručno izrađuju i do 150 sati. Nasreću mi se ništa neugodno nije dogodilo tijekom ovog tjedna, a nadam se da će tako i ostati. Doduše, frizure na reviji Dilek Hanif su bile „ubojite", naime, kroz punđe su nam provukli metalne šipke koje su bile toliko lagane da ih nismo osjetile i konstantno smo se međusobno ubadale, no to je više izazivalo smijeh nego bol ili neugodu.

Kreiranje frizure za reviju Didit Hediprasetyo

Didit Hediprasetyo backstage

Pariške revije visoke mode okupile su brojna poznata lica sa svjetske modeling scene, kojima si ove sezone stala uz bok. Koga si sve upoznala i tko te se najviše dojmio?

Upoznala sam Sashu Luss, Marine Deleeuw, Devon Windsor i Stellu Tennant, no najviše me se dojmila Sasha Luss koja stoji čvrsto na zemlji, iako je u posljednje vrijeme jedna od najtraženijih manekenki. Znam da se ne bismo trebali čuditi kad je netko pristojan i srdačan, ali poznate su manekenke često na meti predrasuda pa sam htjela to raščistiti. Sasha je doista draga i simpatična i uživala sam u razgovoru s njom, kao i s drugim djevojkama. Sve su me one prihvatile i osjećala sam se kao da tamo oduvijek pripadam.

Rad Hourani backstage

Rad Hourani pista

Rad Hourani maske za defile

Iako su ti dani bili ispunjeni castinzima i pripremama za revije, primijetili smo da si imala vremena i za razgledavanje čarobnog Pariza... Koje si sve znamenitosti posjetila i pogledala i što bi izdvojila kao svoje osobne pariške favorite?

Pariz je prekrasan grad, ali je najljepši noću kad se upale svjetla i obasjaju Seineu. Uspjela sam u kratkim rupama između castinga i poslova popesti se na Eiffel i obići dio Louvrea jer je, ako je točna informacija, potrebno čak tjedan dana da se obiđe cijeli muzej, a toliko vremena nažalost ili nasreću još nisam imala. Društvo mi cijelo vrijeme pravi moja draga cimerica iz Poljske, Axel. Nadam se da ću uskoro obići još neke znamenitosti Pariza, ali i probati koji macaron kod slavnog Pierre Herméa!

   

Kada rekapituliraš dojmove iz Pariza, koji su tvoji idući planovi? Ostaješ li u gradu svjetlosti ili se spremaš u pohod na neku novu modnu metropolu?

Moja pariška agencija, IMG, želi da ostanem još neko vrijeme u gradu jer imaju neke planove za mene. Ja ću se prepustiti i uživati jer sam prekratko u Parizu i nisam još spremna ići drugamo. Naravno, za posao sam spremna otići i na kraj svijeta, ali Pariz će zasad ostati moj dom.

 

Hana Bartolović

photo: Marija Janković Instagram

 

Objavljeno: 24.01.2014. u 12:19

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p