MODNI TALENTI

Obline vs. mršavost

Hoće li trend "plus size-a" stići i do nas

Crystal Renn ima posla više no ikad. Vjerojatno je u zadnjih godinu dana odradila više angažmana no za ostatka svoje karijere i to ne bi bilo nimalo čudno da ona nije ono što nazivaju „plus size modelom". Neki će reći kako je ona samo normalna cura kakvu dugo (ili nikad) nismo vidjeli na pisti, drugi će reći da je debela, treći... tko bi ga znao.

U duhu nadolazećih modnih događanja u našoj državi, ne možemo se ne zapitati kakvo je stanje kod nas? Uzmimo za primjer Liscinu reviju koja je svake godine medijski najpopraćenija, više zbog missica koje je nose nego zbog samog donjeg rublja. Iako određeni broj djevojaka koje nose Liscu ne možemo svrstati u kategoriju profesionalnih modela, nemoguće je ne primijetiti natpise koji komentiraju kako su „celulitne, debele, opuštene, mlohave".

                         

Ako Hrvatima to toliko smeta, bi li onda preživjeli invaziju cura u stilu Crystal Renn? Ima li uopće za njih kruha u Hrvatskoj? S druge strane, naša mala nacija se istodobno zgraža nad androgenim mršavicama. Dakako, svi žale za vremenima supermodela, ali jasno je da je teško da će se ista ikada ponoviti. Kada su supermodeli postali veći od same mode- propali su!

Robert Sever, jedan od dizajnera čije komade i asesoare obožavamo ističe kako mu se novi trend itekako sviđa! „Ne znam je li ovo samo prolazan trend ili će imati veći utjecaj na modnu scenu, ali u svakom slučaju mi je drago što se ta promjena dogodila jer volim kada vidim odjeću na stvarnim ljudima." kaže Robert ističući kako su njegovu prvu reviju nosili modeli svih oblika i veličina.

            

Nikica Ivančević iz Envy Rooma pak ističe kako oni uvijek preferiraju djevojke sa zdravim ženskim oblinama. „Naše kolekcije slave ženstvenost i to nam je imperativ pri odabiru modela. Kada bi izrađivali plus size kolekcije, angažirali bi i plus size modele. Zasad mislim da je dovoljno da haljina lijepo stoji na ženskom tijelu i naglašava ga."

Istina, domaći dizajneri uistinu rijetko šalju anoreksične djevojke na pistu, ali isto tako, jako je malo kampanja koje slave različitost. Osim nekoliko projekata poput onog Dove Fashion.hr Pro Age kada su reviju nosile žene zrelije dobi (a samim time i drugačije građe), revije uglavnom nose mlade djevojke koje se, čak niti ako imaju celulita ne mogu svrstati u „plus size". Da će tako i ostati predviđa Tihana Harapin Zalepugin „Vjerujte, „plus size" nije zavladao modnim svijetom i ne smatram ga trendom već iznimkom kojom se netko htio dodvoriti određenom dijelu populacije. Naravno da sam poklonik klasičnog manekenstva i ne bojim se da će vitko i skladno građeno tijelo u prezentaciji svojih kolekcija, većina dizajnera zamijeniti modelima koji tako ne izgledaju."

             

I nekako se moramo složiti s Tihanom. Plus size modeli su postali dobri hvatači medijske pažnje- o njima se piše gotovo koliko i o Kate Moss te ako vam fali publiciteta znate što vam je činiti. Moda ne prodaje samo odjeću- moda prodaje priču i ideale. A činjenica je (možemo se mi boriti protiv nje koliko želimo) da je u današnjem društvu očito najvažnije biti prokleto bogat, lijep i mršav, koliko god mi šutjeli o tome.

Borina Kopčić

Objavljeno: 03.09.2010. u 10:34

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p