MODNI TALENTI

Osniva se prvi sindikat modela!

„Modeli nemaju apsolutno nikakvu zaštitu na radu!“

Nekada model, a danas filmašica i aktivistica za bolje radne uvjete modela, Sara Ziff, napravila je još jedan veliki korak na prilično neorganiziranom tržištu modela. The Model Alliance je tek osnovana organizacija, neka vrsta sindikata koja će se zajedno s Fordham University Fashion Law Instituteom boriti za prava modela.

„Modelling industrija uopće nije regulirana! Kao samostalne djelatnice modeli nemaju ništa što bi im pružilo sigurnost. Često nemaju niti zdravstveno osiguranje, nemaju zaštitu od seksualnog zlostavljanja, pa čak niti pravo na pauzu tijekom radnog dana!" ističe Ziff dodajući kako velike agencije drže monopol nad dobivanjem viza te da su modeli doslovno ovisni o njihovoj dobroj volji.

Sara u planu ima i otvaranje klinike za pomoć modelima. Podsjetimo, Sara je podigla mnogo prašine svojim dokumentarcem Picture Me u kojem je otkrila mnogo prljavog modnog rublja, između ostalog kako honorari kasne mjesecima, te kako često ne mogu dobiti niti jedan slobodan dan godišnjeg odmora ili bolovanja, ali i da su modeli često žrtve seksualnog zlostavljanja od strane fotografa.

B.K.

Objavljeno: 23.12.2010. u 20:29
Tagovi: Sara Ziff, model

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p