MODNI TALENTI

Poslovi koji se najviše cijene u svijetu modelinga

Znate li koji su?
Kao i u bilo kojoj drugoj karijeri, u modelingu postoje startne te definitivne pozicije, za koje naposljetku znate da ste na vrhuncu uspjeha. Kada model tek započinje karijeru, najčešće u svojim tinejdžerskim danima, prvi i ujedno najteži posao jest onaj na pisti, a ukoliko se isti na njoj pokaže dugoročno uspješan, mjesto na ljestvici se pomiče, a model jednoga dana uspijeva bookirati kampanju, što je u modnome svijetu ekvivalent uspjehu u korporativnom svijetu. James Lim (NY Magazine), istražio je trenutnu situaciju na modnom tržištu te porazgovarao sa ključnim ljudima modnog biznisa.

U vrijeme Cindy Crawford, znalo se da si uspio ako si hodao za Versace, snimao s Richardom Avedonom te postao zaštitno lice kozmetičke kuće Revlon. No život profesionalnih modela danas se bitno promijenio; glavno pitanje jest što su najbolji poslovi jednog modela iz perspektive vodećih ljudi industrije?

Chris Gay, čelni čovjek modne agencije Marilyn reći će vam da su kruna posla ugovori s kozmetičkim kućama, dok u pogledu editorijala najviše slave odnose naslovnice talijanskog, francuskog i američkog Voguea.

Top model Coco Rocha na postavljeno pitanje je odgovorila: „Najviše se isplate ugovori za parfeme ili kozmetiku, naravno. Ali poslovi u Aziji su također jako dobro plaćeni. Sigurno nisu najglamurozniji na svijetu, no model je u mogućnosti honorarom pokriti vlastitu hipoteku."

Scott Lipps, vlasnik agencije One Management smatra kako su naslovnice Voguea trenutci koji definiraju karijeru, no za modela su, prema njegovim riječima, također odlične i vrlo profitabilne kampanje za Pradu, Louis Vuitton te iznimno cijenjenu Estee Lauder.

Caroline Poznanski iz Supreme Management agencije izjavila je sljedeće: „Danas je u biznisu iznimno mnogo djevojaka i sve se odvija prilično brzo. Mislim da je mnogo bitnije imati solidnu i stabilnu karijeru, umjesto biti it djevojka trenutka, a šest mjeseci kasnije nemati više niti jedan booking. Za nas su odlični ugovori oni za reklamiranje parfema i kozmetike, kao i karijere koje traju od 10 do 15 godina, s odličnim editorijalima koji pomažu u dobivanju kampanja i ugovora."

Josephine Skriver, nova mlada uzdanica u svijetu modelinga, ističe kako je u današnjoj industriji jako mnogo prilika koje se mogu iskoristiti, bilo da se radi o kampanji ili ugovoru s Victoria's Secretom, stoga je vrlo teško izdvojiti samo jedan idealan posao. Smatra kako je čak i pozicija na kojoj se ona trenutno nalazi jedna od najboljih u životu modela.

„Najbolji bookinzi za modela koji tek počinje karijeru jesu ekskluzivne revije dizajnera kao što su Calvin Klein, Prada ili Balenciaga. Ukoliko im se još potrefi da otvore show, više će se u medijima govoriti o njihovom ulasku u industriju. Takav način bookinga neminovno će modela odvesti do kampanja i editorijala, snimljenih od strane najboljih fotografa u svijetu", po tom pitanju se izjasnio Cory Bautista, direktor agencije New York Models.

Crystal Renn također smatra kako su prestižni kozmetički ugovori Sveti Gral u modelingu, koji također nudi priliku rada na prezentiranju branda u nekom većom i boljem značaju.

Stav agencije Women Management je takav da je ovih dana svaki posao koji koristi modela za njega najbolji posao, pogotovo u moru glumica i pop zvijezda koje su si osigurale mjesto u kampanjama i na naslovnicama časopisa. Modeli danas moraju raditi žešće no ikad, kako bi se odmaknule s pista i tjedana mode i napravile od sebe brand.

„Najbolji booking za modela zapravo ovisi o modelu i o tome što ona želi dobiti od modne industrije, kao i o tome kakve angažmane realno može bookirati. Susrela sam mnoge djevojke kojima je najveći san u životu postati Victoria's Secret anđeo. Druge teže tome da budu djevojke američkog Voguea ili da ih na vrhuncu karijere fotografira Steven Meisel. Naravno, u svemu tome ugovor je poput dobitka na lutriji, primjerice onaj u vrijednosti više milijuna dolara s Estee Lauder, Calvin Kleinom ili Ralph Laurenom", smatra Jennifer Starr, casting direktorica za Ralph Lauren.

Ako je suditi prema riječima modnih profesionalaca, danas definitivno možemo reći da su najcijenjeniji poslovi u modnoj branši kampanje i ugovori s poznatim kozmetičkim brandovima, kao i snimanja sa Stevenom Meiselom te krila Victoria's Secreta. No, kao što je gore rečeno, za modela je možda najbitnija duga i stabilna karijera, koja je danas, u općoj poplavi modela koji se dosad neviđenom brzinom smijenjuju na tronu, zapravo vrlo teško dostižna.

H.B.
Source: James Lim za NY CUT

Objavljeno: 02.11.2011. u 19:06
Tagovi: modeli

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p