MODNI TALENTI

„Prestanite zapošljavati djevojčice ispod 16 godina!“

CFDA zauzima ozbiljan stav u vezi zapošljavanja djece u modnoj industriji

Predsjednica CFDA i poznata dizajnerica Diane von Furstenberg još se lani zauzimala za nezapošljavanje djevojaka ispod šesnaest godina. Kazavši „ne smiju nositi revije niti snimati editorijale", probala je nametnuti ipak nešto zdraviji stav modnim dizajnerima koji su sve češće počeli zapošljavati vrlo mlađahne djevojčice kako bi prodali odjeću starijim ženama.

No onda se dogodio skandal - otkrila je kako je njenu reviju nosila 15-godišnja Hailey Clauson i time se poskliznula na vlastitom terenu. Ove se modne godine neće ponoviti ova pogreška za koju je Diane čak objavila ispriku u medijima. Naime sve će djevojke, i to na dan same revije, morati pokazati svoje identifikacijske karte - tako će se na formalan način učiniti nemogućim da jedna, primjerice 15-godišnjakinja, nosi reviju. Naprosto će biti udaljena iz backstage-a.  

Kolega poznate dizajnerice i još jedan uspješni američki dizajner Michael Kors već godinama bruji protiv zapošljavanja djece u modnoj industriji. Pred par je sezona izjavio kako ne želi vidjeti djevojčice ispod 16 u svojim kreacijama. I što se tada dogodilo? „Sve djevojke koje su došle na casting imale su 16. Baš sve. Ne mislite li da je to nevjerojatno? Mahom iz istočne Europe, preplavile su tržište. No to nisu žene. To je prazna ljepota, bez imalo životnog iskustva. Ne želim to..."

Mislite li da će ove mjere donijeti rezultate? Sudeći prema američkom primjeru, sve pozitivne promjene opet dolaze sa Zapada...

M.B.

Photo: fashionologie

 

Objavljeno: 02.09.2011. u 14:23

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p