MODNI TALENTI

Rasizam u brazilskom modellingu

Sve su žene lijepe, ali prolaze samo bjelkinje?

Modni skauti u Brazilu traže novu Gisele Bundchen, ali ne nasumce. Oni se koriste posebnim izračunima kojima su došli do zaključka kako djevojke svjetlije puti i kose, visoke i vitke uglavnom imaju njemačke, talijanske i nešto slavenske krvi, a sve obitavaju na jako uskom području.

Brazil ima preko 50% crnog stanovništva, a većina brazilskih poznatih modela potječe iz regije u kojoj živi jedna dvadesetina ukupnog broja stanovnika. Brazilke su diljem svijeta poznate po svojoj ljepoti bez obzira na nijansu kože, ali modna industrija želi samo bijele djevojke. Erika Palomino objasnila je trenutnu situaciju „Misli se kako Brazil nikada neće imati svoju Naomi Campbell, ali nije istina da nema potencijala da se to dogodi. Ima mnogo tamnih djevojaka koje se ne mogu probiti zbog boje kože. To je sramotno."

Na posljednjem Sao Paolo Fashion Weeku organizatori su bili prisiljeni angažirati 10% tamnoputih djevojaka, što je korak naprijed uzmemo li u obzir kako 2008. od ukupno 1 128 angažiranih modela samo 28 je bilo crne puti.

B.K.

Objavljeno: 10.06.2010. u 09:31
Tagovi: model, Supermodeli

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p