MODNI TALENTI

Tko su najuspješniji muški modeli svih vremena?

Zavirite u svijet profesionalizma, ustrajnosti i nadnaravne ljepote
 
Da vas netko zamoli da navedete samo jednog poznatog muškog modela, biste li to mogli učiniti? Ako modna industrija nije vaša domena, gotovo smo sigurni da bi taj zadatak uspješno prenijeli svevišnjem Google-u.
  
Nitko vas ne bi mogao okriviti za neznanje jer modna industrija doista jest jedina djelatnost u kojoj su muškarci manje plaćeni od žena. Top deset najplaćenijih muških modela u 2013. godini zaradilo je sveukupno 8 milijuna dolara, dok su njihove kolegice ostvarile dobit od 83 milijuna dolara. Muški ekvivalent Naomi, Linde, Gisele, Kate ili današnje Care Delevingne jednostavno ne postoji, no ovaj nesrazmjer ni ne čudi s obzirom na činjenicu da je modna industrija ipak fokusiranija na žensku modu, uz mnoštvo drugih socioloških boljki i duboko ukorijenjenih psiholoških razloga. Bez obzira na činjenično stanje, muški supermodeli zapravo postoje. Iako se doimaju mitskim bićima, neki od njih su svoje karijere uspjeli održati puno dulje od trenutačno prosječnih četiri godine. Štoviše, muškarci na ovom popisu zaradili su status ikona.
 

Ime i lik na koji ste zasigurno barem jedanput naišli jest ono David Gandyja. Britanac prodornih plavih očiju gotovo da je sinonim Dolce & Gabbane koji su ga kroz svoje nebrojene kampanje učinili jedinim muškim modelom čiji je honorar jednak ili vrlo blizak onom njegovih vrhunskih kolegica. Njegova kršna građa utjecala je i na maskulariziranje muških modela, a njegov lik sam je postao brand koji ne jenjava.
 

Tyson Beckford slovi za svojevrsnu pop ikonu i jedan je od najuspješnijih muških modela svih vremena. Miks kineskih, jamajčanskih i panamskih korijena uspješno ga je vinuo u orbitu miljenika Guccija, Tommy Hilfigera i Calvin Kleina, a People magazin ga je svojedobno uvrstio na listu '50 Najljepših ljudi svijeta'. Tyson broji čak 20 godina provedenih u svijetu modelinga, a trenutačno uživa status celebrityja i jedan je od sudaca u reality emisijama poput 'Next top Model'.
 

Klasični američki ljepotan Brad Kroenig neupitan je ljubimac Karla Lagerfelda koji ga je i 'otkrio' 2003. godine. Karijeru je započeo s Abercrombie & Fitch, a nastavio s Tommy Hilfigerom, Chanelom i Fendi gradeći svoj status supermodela.
 

Debitirao je uz Armanija i John Galliana te nastavio nizati najveća modna imena. Ultimativnog seks simbola liste utjelovio je Jon Kortajarena, dodajući u jednadžbu nonšalantnu eleganciju španjolskog zavodnika. 2009. godine našao se osmi na Forbesovoj listi '10 Najuspješnijih muških modela'.
 

Kada je Jon na Forbesovoj listi najuspješnijih bio osmi po redu, felinijevski ljepotan Sean O'Pry bio je na prvom mjestu. Konstantni rad s imenima poput Versacea, Calvin Kleina, Hugo Bossa i Armanija učinili su od ovog momka nestvarne ljepote pravu ikonu muškog modelinga.
 

Od kada je otkriven sa svojih 15 godina, Teksašanin Tyson Ballou nije prestao raditi. Uz eminentnog supermodela vežu se isključivo atributi i spektakularna karijera. Unikatna ljepota, zavidna doza profesionalizma i nevjerojatan šarm i dalje mu osiguravaju vrhunske suradnje te ga klasificiraju kao unikatan i inspirirajući primjer uspješnosti.
 

Punokrvni supermodel Mark Vanderloo 90.-ih je odrađivao preko 50 modnih revija tjedno i s pravom mnogi govore kako je od svog debitiranja doslovno opustošio modni svijet. Gotovo da i nema poznatog branda s kojim nije radio, a sloveći za velikog profesionalca, današnjoj diktaturi mladosti nasmijao se u lice radeći i u četrdesetima gotovo jednakom brzinom.
 

Deset godina nakon što je probio led noseći revije za Yves Saint Laurent i Gucci, klasični ljepotan Noah Mills ne prestaje nizati fantastične i unosne modne kampanje. Posljednjih se godina čak pojavio u seriji 'Seks i Grad' te '2 Broke Girls', što je zasigurno obradovalo preko 50 tisuća njegovih vjernih pratitelja na društvenim mrežama.
 

Notorni Tony Ward prelazi okvire supermodela. Zvjezdana karijera glumca, fotografa, slikara i ikoničnog modela jednako je fascinantna kao i imena s kojima je radio. Steven Meisel, Steven Klein, Karl Lagerfeld i Terry Richardson samo su neki od njih, a devedesetih je bio poznat i kao Madonnin dečko. Sa svoje 22 tetovaže i pedesetak godina, moramo priznati da zločesti dečko nikada nije izgledao bolje.
  
 
Matea Martek

photos: antidote magazine, gq germany, fashion spot
Objavljeno: 27.12.2014. u 10:12
Tagovi: muški modeli

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p