MODNI TALENTI

"Za mene je sve uspjeh. Čak i preživjeti dan"

Intervju: Kristina Šalinović

Premda je u svijet modelinga ušla prije nepunih godinu dana 20-ogodišnja Kristina Šalinović je u kratkom roku postala najtraženije lice hrvatske modne scene.

Ovdje ne govorimo o starletama i curama koje iskaču po novinama, klubovima i domjencima, pričamo o jako uskom krugu  fashion modelinga koji -ne možete vjerovati- u Hrvatskoj ipak postoji.

Otkrila ju je modna agentica Tihana Harapin Zalepugin a „vatreno krštenje" je priređeno na pisti Cro-a-Portera gdje su se modni znalci po prvi puta zapitali „tko je cura s kratkom kosom"? Nakon toga, uslijedili su editorijali za Elle, Galu, Modnu Janu, te kampanje za Cro-a-porter, Fashion.Hr i brend ROBA. Kako je u Hrvatskoj snimila sve što se snimiti da, logičan slijed događaja je pokušaj osvajanja inozemnog tržišta. Kristina se već neko vrijeme nalazi u talijanskoj prijestolnici mode-  Milanu, o čemu više možete pročitati u njenom blogu na našoj stranici: http://www.fashion.hr/blog/post/pozdrav-iz-milana

 

 

Iako se tek godinu dana baviš modelingom, u Hrvatskoj si najtraženiji model. Kako ti ide na inozemnom tržištu?

Vani je konkurencija puno veća tako da je teže dobiti posao, ali znalo se dogoditi da moram odbiti neki posao, jer sam prezauzeta. Baš prošli tjedan sam morala odbiti L'oreal jer sam već bila bookirana TV show.

Mnogi su ti spočitavali pretjeranu mršavost posebice naspram djevojaka koje šeću hrvatskim modnim pistama. Kakva je situacija vani?

Kao što sam već rekla, vani je konkurencija puno veća tako da cura stvarno ima svakakvih. I viših, i nižih od mene, a isto tako i malo debljih, ali i mršavijih od mene. Ja spadam u neku zlatnu sredinu. .

 

Jesu li ti ikada u agenciji savjetovali da nabaciš koji kilogram?

Nikad mi niti jedna agencija nije prigovarala za težinu. Jednom su mi u Parizu rekli da me moraju vidjeti u bikiniju da bi vidjeli trebam li smršaviti na što sam se slatko nasmijala, jer već zadnje četiri godine imam istu kilažu i visinu.

 

Što smatraš uspjehom u poslu, a što neuspjehom?

Uspjehom u modnom svijetu smatram da završim karijeru bez ikakvih ružnih iskustava, znači da se sve nastavi kao i do sada. A neuspjehom... Ne znam. Za mene je sve uspjeh, čak i preživjeti dan. Treba se radovati malim stvarima.

 

4__949.jpg

 

Koji ti je posao bio najteži za odraditi?

Najteži posao ikad mi je definitivno onaj koji sam nedavno radila TV show. Fizički me iscrpio jer smo najprije iz Milana putovali tri i po sata, onda smo imali fitinge i probe cijeli dan, da bi na kraju oko ponoći odustali od snimanja jer kiša nikako nije prestajala padati. Sutra je konačno zasjalo sunce, a probe su započele u podne po najvećem suncu tako da je dosta cura pocrvenilo. Kad je show napokon počeo, završio u jedan i po ujutro. Nakon revije je trebalo jos izdržat četiri sata do Milana. Kada smo stigli već je bilo sedam u jutro, a već od deset sam imala castinge, i to njih pet!

 

Koliko si spremna na transformacije radi posla?

Što se tiče izgleda spremna sam skoro na sve, jer ipak treba klijentu pružiti ono što traži. Naravno, pod tim ne mislim na plastične operacije ili slično, nego na promjenu frizure ili što već traže.

 

Predstavlja li ti kratka kosa problem u vidu angažmana za neke komercijalnije poslove?

Ne, nikad mi kratka kosa nije stvarala problem, dapače. Agencija zna gdje mogu proći, tako da me ni ne šalje na neke komercijalne castinge. A kratka kosa mi je donijela dosta kampanja baš za neke proizvode za kosu. Tako da sam na primjer zaštitno lice za Schwarzkopf Osis. Većina klijenata kad me vidi zaljubi se baš u moju kosu.

Imaš li vremena za sebe, za neke svoje male rituale i radosti? Što radiš u slobodno vrijeme?

Uvijek nađem vremena za sebe. Ili ujutro prije castinga, ili navečer kad radni dan završi. U Zagrebu mi je najvažniji ritual kava s prijateljima, a kad sam u inozemstvu opuštam se slušanjem glazbe i naravno, smijanjem.

 

Dosta si otvorena, je li te to ikada koštalo nekog angažmana ?

Nikad. Klijentima je neobično što odmah počnem komunicirati s njima, ali prihvate sa smiješkom. Zato kad ih kasnije ponovno sretnem, pristupe mi sa velikim osmjehom, poljube me i pitaju kako sam. Jednostavno sam takva, ne znam lagati i ne znam skrivati ono što je u meni. Mislim da klijenti cijene tu otvorenost, spontanost i prirodnost možda više nego nečiju glumu i pokušaje da se prikažu drugačijima nego što jesu. Jedino mi je malo teže ući u komunikaciju s modelima. Skoro svaki put kad se nekom od modela nasmješim ili ih nešto pitam gledaju me s čuđenjem. But that's who I am...

 

Koje su po tebi odlike uspješnog modela?

Ostati vjeran sebi i svojim uvjerenjima, ne prodavati se zbog pet minuta slave. Kod nas često prevladava krivo mišljenje da su najuspješniji oni koji su najčešće u novinama ili po nekim događanjima, što je daleko od istine. Najuspješniji su oni koji najviše bookiraju, a mene osobno čak nekad i živcira što me fotografiraju dok sam na kavi ili u šetnji.

 

Najljepši i najteži aspekt ovog posla?

Najljepši je sam posao, sve što dolazi s njim. Putovanja, upoznavanje novih ljudi, druženja, ali i prilika da sebe na svakom snimanju vidiš u nekom drugom izdanju, u različitim ulogama. Jednom riječju - iskustvo. A najteža su mi opet putovanja, odnosno razdvojenost od dragih ljudi, a najviše obitelji.

                                   

Navedi nam jednog fotografa, jednog dizajnera i jednu kolegicu s kojom bi voljela raditi?

Što se tiče fotografa, nisam baš razmišljala o tome, bitno mi je samo da zna izvući ono najbolje iz mene. Od dizajnera sam htjela raditi sa Mc Queenom, jer mi se sviđa njegova njegova dramatičnost, ali nažalost to više nije moguće. Želja mi je raditi i s Jean-Paul Gaultierom. Što se tiče kolegica, definitivno Heidi Klum.

 

Imaš li uzor u modnom svijetu?

Uzor mi je Heidi Klum jer je uspješan model sa zavidnom karijerom, a uz to ima muža i četvero djece. Napravila je od sebe brand i nije stala samo na modelingu nego se okušala i u dosta drugih stvari, a u svima je jednako uspješna. .

 

Koje su mane modelinga u Hrvatskoj, osim slabe plaćenosti?

Pa najveći problem je što je tržište premalo, pa nema toliko posla. S druge strane ima dosta modela, a samo rijetki od toga u Hrvatskoj mogu živjeti.

 

Neostvarena želja?

Za sada nemam nekih neostvarenih želja. Mlada sam, zdrava sam, cijeli život je ispred mene, mislim da će za sve moje želje biti vremena.

 

Ana Pavić

photos: Gala Style

Mladen Šarić za Cro-a-Porter

Decker & Kutić za "ROBA"

Objavljeno: 25.06.2010. u 09:44

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p