MODNI DODACI

7 stvari koje niste znali o cipelama

Nepoznato o najdražem ženskom modnom dodatku

Cipele su modni dodatak za kojem čezne najviše žena. Uvijek postoji mjesta u ormaru za još jedan novi par i uvijek će se pronaći načina da se kupi makar se iznos na tekućem već pomalo crveni. 

No, ono manje poznato je to da cipele imaju poprilično živopisnu povijest. Tko ih je nosio, kada i zašto, koliko koštaju one najskuplje, a koja je trendseterica početkom 19. stoljeća popularizirala čizme, doznajte u nastavku.
 
  
1. PRVE CIPELE S POTPETICAMA SU NOSILI MUŠKARCI
  
Stoljećima su potpetice na cipelama označavale visok društveni status, prije nego rod. Osim pozicije u društvu, potpetice su pomagale muškarcu pri jahanju. Još u starom Egiptu, po cipelama se moglo uočiti tko pripada kojem društvenom statusu, a taj se običaj održao na kraljevskom dvoru još stoljećima kasnije.  
 
2. AMERIKANKE POSJEDUJU PROSJEČNO 19 PARI CIPELA
 
Radi li se većinom o tenisicama, sandalama ili nekom drugom tipu cipela, ne znamo, no uvjereni smo kako je prosječan broj cipela kod Hrvatica mnogo manji. 

 
3. NAJSKUPLJE CIPELE IKAD PRODANE SU KOŠTALE $660,000
 
Da žene znaju za svoj omiljeni modni dodatak potrošiti čitavu plaću, nije neka novost. No, najskuplji par cipela ikad prodanih koštao je čak $660,000. Radi se, naime, o kolekcionarskom primjerku prodanom na aukciji 2000. godine - Ruby Slippers cipelama koje je Judy Garland nosila u filmu Wizard of Oz.
 
4. LIJEVA I DESNA CIPELA IZMIŠLJENE SU TEK 1818. GODINE
  
Znate li onaj izraz: "imati dvije lijeve"? I premda se možda u toj izreci misli na nespretnost, do 1818. zbilja nisu postojale lijeva i desna cipela. Obje su bile iste. Tek je u Philadelphiji početkom 19. stoljeća taj problem konačno riješen.
 
 
5. PRVE ČIZME ZA ŽENE KREIRANE SU ZA KRALJICU VICTORIJU 1837. GODINE
 
Britanac Joseph Sparkes Hall izumio je prve ženske čizme i to za kraljicu Voctoriju 1837. godine. Bile su to prve elastične čizme, inače popularne među muškarcima početkom 19. stoljeća. Nakon što ih je obula kraljica, takve su čizme postale instant hit jer je Victoria u to vrijeme poprilična trendseterica. 

6. JIMMY CHOO JE IZRADIO SVOJE PRVE CIPELE KADA JE IMAO 11
 
Dizajner cipela za čijim magičnim sandalama maštaju žene diljem svijeta, toliko je volio cipele i to već od malih nogu, da je prvu cipelu kreirao sa samo 11.   
 
 
7. KOLEKCIJA CIPELA CARRIE BRADSHAW PROCIJENJENA JE NA $40,000 
 
Carrie Bradshaw, jedna od popularne četvorke u TV seriji Sex and the City, bila je zagrižena ljubiteljica cipela. Neke od dizajnera proslavila je sama Carrie noseći ih u slavnoj seriji, a njezina kolekcija Choo, Manolo, Dior i mnogih drugih cipela procijenjena je na više od $40,000.
 
T.L.
Foto: Collage Vintage
Objavljeno: 12.02.2016. u 13:56

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p