MODNI DODACI

Beretke su komad kojeg se ni u ludilu ne odričemo

Francuski chic u jednom dodatku

Beretke datiraju još od prije Krista. Šalimo se, ali zaista su prisutne još od pamtivijeka, a u masovnu proizvodnju krenule su u 19. stoljeću u Francuskoj i Španjolskoj. Tu su zapravo zemlje s kojima se ovaj modni dodatak i dan danas povezuje, pa tako često puta možemo čuti sintagmu 'francuska baretka'. Sada nam se slavna kapa opet vratila, pa tako influencerice sa svih krajeva svijeta marširaju ulicama upravo u ovom obveznom jesenskom modnom dodatku.

Arheologija i povijest umjetnosti nalažu da se kape po uzoru na suvremenu beretku nose još od brončanog doba u sjevernoj Europi , a datiraju još od drevne Grčke i Italije gdje su ih nosili Etruščani i Rimljani. Ova kapa bila je izuzetno popularna među plemićima i umjetnicima diljem Europe tijekom moderne povijesti. Industrijalizirane postaju u 19. stoljeću, a prva tvornica, Beatex-Laulhere, tvrdi da zapisi o proizvodnji datiraju iz 1810. godine. Do dvadesetih godina prošlog stoljeća beretke su često bile povezane s radnom klasom u dijelovima Francuske i Španjolske, a do 1928. godine više od 20 francuskih tvornica, a i nekih talijanskih i španjolskih, proizvode preko milijun beretki.

Kada podvučemo sve ovo pod crtu, shvaćamo da su beretke zapravo oduvijek u trendu. Neodoljivo asocirajući na Parižanke i francuski chic, beretke će odlično stajati baš svima budući da je nosiva na brojne načine. Na jednu ili drugu stranu, preko cijele glave ili tek na zatiljak, nebo vam je granica, a osim uobičajenih vunenih beretki, danas je moguće pronaći i one načinjene od umjetne kože, baršuna, u gotovo cijelom spektru boja i veličina.

Foto: Wikipedia, Unsplash, Instagram
Objavljeno: 01.11.2018. u 13:03
Tagovi: modni dodaci

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p