MODNI DODACI

Dr Martens - kultne cipele koje obožavamo!

Cipele prilagodljive baš svim stilovima 

Dr Martens 
Marte, čizme s prepoznatljivim žutim šavom, obilježile su povijest čitavog niza supkultura te se ucrtale u povijest kao kultne obuća uz koju su odrastale generacije. Krajem sedamdesetih godina nosili su ih skinheadsi, poklonici punk, new wave i gothic rock supkulture, a svoj procvat doživljavaju osamdesetih godina. Od tada pa sve do danas, marte su postale kultna obuća, kako dijelom uniforme supkultura pa tako i fashion dodatak mainstream kulture. 
 
Prva Dr Martens čizma "izumljena" je kao protuteža krutoj vojničkoj čizmi koja je bila preteška za ozlijeđeni gležanj njezina kreatora. U trenutku u kojem su marte izišle na ulicu, supkulture mladih nisu još niti postojale. Mladi su se odijevali gotovo identično poput svojih roditelja, a odjeća i obuća koja bi simbolizirala pripadnost određenoj skupini nije postojala niti u primisli. Prve su marte bile obuća radnika, sve dok ih nisu isfurali rani pripadnici skinheads kulture koji su stilom oponašali odjeću britanske radničke klase, istovremeno obraćajući popriličnu pažnju na detalje.
  
  
 
Vremenom su marte zavoljeli pripadnici različitih supkultura, a s dolaskom novog milenija usvojio ga je i mainstream. Kultne Dr Martens čizme sa žutim šavom generacije su nosile i tijekom ljetnih mjeseci kombinirajući ih i uz sportske, casual i elegantne stylinge, jednostavno se ne želeći od njih odvojiti. Visoke, niske, u klasičnoj crnoj boji ili pak u nekim jarkim bojama i uzorcima, marte se često pojavljuju kao dio stylinga trendseterica na tjednima mode u svjetskim metropolama - bilo kao dio sportskog chica, poslovnih outfita, avangardnih kombinacija, onih potpuno casual, ali čak i onih elegantnih. Marte su tijekom deseteljća vladavine na modnoj sceni postale obuća s kojom je nemoguće pogriješiti. 
 
   
  
 
 
  
 
Jedna od najbolje odjevenih hrvatskih glumica, Petra Kurtela, u novoj je ShoeBeDo kampanji utjelovila samu esenciju Dr Martens cipela te pokazala prilagodljivost ove kultne obuće različitim stilovima odijevanja. Baš uvijek, marte svakom outfitu daju dašak posebnosti u čemu se, vjerojatno, i krije tajna njihova uspjeha.  
 
    
        
 
Foto: Mario Poje
Hair: Domagoj Vidaković
Make up: Ines Krajnović za Žana Kožul
Studio: Katran
 
Osim foto editorijala, ShoeBeDo se pobrinuo i za zanimljiv 'Behind the Scene' video, u kojem je zabilježina i dočarana radna atmosfera sa seta ovog zanimljivog poigravanja s modom:

Tina Lončar 

Street style foto: Style du Monde, Stockholm Street Style, Le21eme

Objavljeno: 23.10.2015. u 16:02

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p