MODNI DODACI

Glashütte Original predstavio umjetnost urarstva

Prezentacija u zagrebačkoj trgovini satovima Marli

ekskluzivnom prostoru poznate trgovine satovima Marli, održana je prezentacija jednog od najpoznatijih svjetskih urarskih brendova Glashütte Original. Prepoznatljiv po drevnoj njemačkoj tradiciji i posebnom urarskom umijeću, satovi ovog brenda od sada su ekskluzivno dostupni i u Zagrebu, a tim povodom održana je posebna prezentacija i simulacija sastavljanja jednog satnog mehanizma. 

Glashütte Original za ljubitelje istančanog ukusa, koji prednost daju mehaničkim satovima ručne izrade, u Zagrebu je pripremio svjetsku pretpremijeru te predstavio proširenu kolekciju s novitetima koji su ekskluzivno predstavljeni na sajmu Basel World 2017., a koji na tržište dolaze tek u drugoj polovici godine. Uz najnovije modele, posebno su bili izloženi muzejski primjerci koji se čuvaju u istoimenom muzeju Glashütte u Njemačkoj, a koji svjedoče o uzbudljivoj urarskoj povijesti. Zvijezda večeri bio je sat koji po svojim karakteristikama donosi najsavršeniji spoj urarstva i umjetnosti. Limited edition model Grande Cosmopolite Tourbillon danas se smatra pametnim satom u mehaničkoj izvedbi, a zbog svojih performansi dostiže cijenu od gotovo 2,5 milijuna kuna.

„Grande“ je najbolja oznaka ovog sata čija je posebnost najzanimljivija istinskim svjetskim putnicima. U svijetu postoji samo 25 satova ovog modela za čiju je izradu potrebno oko 6 mjeseci. Ovo čudo urarstva koje pokazuje vrijeme u svih 37 vremenskih zona i s malim prilagodbama može mjeriti precizno i točno vrijeme doslovno – zauvijek. Razvoj sata je trajao duže od tri godine, a u Glashütte tvornici postoji samo jedan urar koji može sastaviti ovaj sat. Čak su četiri patenta registrirana tijekom razvoja ovog sata, a odnose se na njegove najposebnije značajke: vječni kalendar i vremenske zone. Osim ovih, njegova velika i bitna posebnost je i flying tourbillon, dio mehanizma čiji je cilj otkloniti utjecaj gravitacijske sile na osjetljive dijelove mehanizma te tako povoljno utječe na točnost sata. "Leteći" tourbillon je također poseban zbog diskretnog načina spajanja na mehanizam pa izgleda kao da lebdi unutar sata. Ono što je posebno zanimljivo kod ovog sata jeste činjenica da se može namještati unatrag što je iznimno bitno kod promjene vremenskih zona. Iako je to standardna funkcija u jednostavnijim satovima, satovi ove razine složenosti se inače mogu namještati samo unaprijed. Upravo ova funkcija čini Grande Cosmopolite Tourbillon revolucionarnim u svijetu urarstva. 

Više od 170 godina duga povijest ovog njemačkog urarskog brenda utkana je u svakom modelu koji krasi klasična elegancija, dugovječan mehanizam, preciznost u izradi i posvećenost detaljima. Nazvan po istoimenom gradu i kolijevci urarstva u Njemačkoj, Glashütte Original jedna je od rijetkih manufaktura koja s punim pravom nosi to ime jer su svi dijelovi potrebni za nastanak sata, izrađeni u njihovoj tvornici i ručno sastavljeni u finalni proizvod. Svaki sat je jedinstven i originalan što je osnovna filozofija ovog brenda, a od svakog modela godišnje izrađuju svega par stotina primjeraka. Čak ni najprodavaniji modeli, zbog precizne ručne izrade, ne izlaze u većim serijama. Ekskluzivnost je rezervirana za sve ljubitelje Glashütte Original satova, a od sada je ovaj poznati brand prisutan i u Marli trgovini u Vlaškoj 13 u Zagrebu.

Foto: PR

Objavljeno: 04.07.2017. u 09:42

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p