MODNI DODACI

Najpopularnije cipele svih vremena

6 pari nezaboravnih ženskih cipela

Sex and the City

Za žene diljem planeta one su mnogo više od obuće, modnog dodatka koji nas odvaja od prljavog asfalta i spašava stopala od kojekakvih vanjskih utjecaja. Za mnoge su žene cipele objekt želja i sredstvo moći, nešto čemu se dive i zbog čega će im, pri pogledu na lijepo dizajniran par, srce brže zakucati. Tu i tamo će to isto srce nadvladati razum pa će "ispeglati" karticu čak i ako im taj par baš i nije trebao. No, mnoge će pritom konstatirati kako žena nikada nema dovoljno cipela u ormaru. 

Kakav bi to popis najpopularnijih cipela svih vremena bio bez da spomenemo kultnu TV seriju "Sex and the City"? Nećemo pogriješiti niti ako zaključimo kako je Carrie Bradshaw svojom ulogom povela pravu revoluciju na polju cipela. Ona je bila glas svih fanatičnih obožavatelja cipela, a u šest sezona, koliko je serija uveseljavala šaroliku publiku, mnogi su, dotad nepoznati, dizajneri postali planetarno popularni. "Manolos, Jimmys, Louboutins..." samo su neke od riječi koje je Sarah Jessica Parker izgovarala s podjednakom količinom strasti u glasu kao i imena svojih ljubavnika. I dok je istoimeni film stigao na kino platna i mnoge obožavatelje razočarao radnjom, glumom i nedostatkom vibre koju je serija nosila sezonama, utjeha se mogla pronaći u paleti izvrsnih cipela koje su prodefilirale zgodama i nezgodama četiri prijateljice.

Sex and the City

Plave satenske Manolo Blahnik salonke definitivno pripadaju domeni kultnih filmskih cipela, a ulogu su dobile u prvom nastavku filma "Sex and the City". Dizajnerske cipele s visokom potpeticom Carrie je ostavila u ormaru svog zajedničkog stana u koji je trebala useliti s Mr. Bigom. Nakon otkazivanja svadbe i velikog razočarenja plavokose kolumnistice, satenske Manolo Blahnik salonke na kraju su bile i njezine svadbene cipele, a uvjereni smo i kako su brojne mladenke baš zbog ove ljubavne priče s TV ekrana odabrale ovu cipelu za svoje vjenčanje. U filmu je njihova cijena $525, no u stvarnom životu cijena im je ipak malo viša - $895.

Postoji li itko tko se ne sjeća scene iz kultnog filmskog mjuzikla "Grease" kada Danny Zuko (John Travolta) i Sandy Olsson (Olivia Newton-John) jedan drugome pjevaju "You're the One That I Want"? Ona u uskim kožnim hlačama i frizurom kao da je taman izašla ispod haube, s cigaretom u ustima i super kul stavom, a on frapiran njezinom preobrazbom iz slatkice u zavodnicu. I nikome nije bilo osobito jasno kako tako samopouzdano pleše na travnatoj površini u tim crvenim sandalama s popriličnom petom i baš nikakvim remenčićem da ih pridržavaju.

Magične crvene cipelice koje je Dorothy (Judy Garland) nosila u filmskom klasiku iz 1939. "The Wizard of Oz", pripadaju u domenu vrlo vrijedne filmske memorabilije. Premda su u knjizi Franka Bauma "The Wonderful Wizard of Oz" iz 1900. godine magične cipelice srebrne boje, za mjuzikl je izrađeno nekoliko pari crvenih no nije poznat točan broj. Za pet je pari poznato kako su i dalje očuvane, a jedan je par ukraden 2005. te nikad nije pronađen. Dizajn slavnih cipela potpisuje Gilbert Adrian, a svaka cipela na sebi oko 2,500 crvenih šljokica.

Ako je netko proslavio balerinke onda je to svakako ikona stila, glumica Audrey Hepburn. U klasiku "Breakfast at Tiffany’s" njezin je lik Holly Golightly nosio čitavu paletu fantastične odjeće, nakita i obuće. Crna Givenchy haljina kasnije je prodana za $900,000, a ono po čemu će Audrey sigurno ostati upaćena (i izvan filmskih uloga) je njezina sklonost prema ravnim, jednostavnim balernikama. Voljeli ih ili mrzili, morate priznati kako vam se (omražene) balerinke kada ih nosi gospođica Hepburn čine poprilično chic. Zbilja, Audrey teško možemo zamisliti u drugoj obući. 

Crne lakirane čizme iznad koljena, koje u filmu "Pretty Woman" iz 1990. nosi Julia Roberts u ulozi prostitutke Vivian, sigurno nisu jedne od onih cipela koje bismo mogle nazvati profinjenima, no ako ste barem jednom pogledali ovaj ljubavni klasik zasigurno su vam ove čizme ostale u nekom kutku pamćenja. "Pepeljuga u plastičnim čizmama" sigurno vas je osvojila svojim karakterom, a uvjereni smo kako vam nisu promaknule niti Julijine odjevne kombinacije. 

Staklene cipele iz Disneyevog filma "Cinderella" svakako su izazvale mnogo pažnje. Pepeljugu u filmu glumi Lily James koja je javnosti priznala (ironije li) kako u cipelu od Swarovski kristala njezino stopalo nije niti stalo. No, Oscarima nagrađivana kostimografkinja Sandy Powell je potom objasnila kako staklene salonke nisu niti bile načinjene za nošenje, a kamo li za trčanje. Naime, Lily je sa zabave u raskošnoj plavoj haljini otrčala - u tenisicama. 

Foto: Imdb, You Tube, Getty Images,PR

Objavljeno: 02.02.2017. u 13:06

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p