MODNI TALENTI

Upoznajte slow fashion brend čije torbe obožavaju žene diljem svijeta!

Intervju: Viva's

Živu sam upoznala virtualno u samim počecima Viva’s brenda i oduševila se njezinom filozofijom i genijalno izrađenim kožnim torbama koje su napravljene da traju cijeli život. Viva’s je u međuvremenu postao pravi modni brend čije torbe zbog kvalitetne izrade i bezvremenskih modela obožavaju žene diljem svijeta pa sam odlučila popričati sa Živom i saznati sve detalje o njezinim počecima, filozofiji odžive mode i planovima koje ima za godinu pred nama…


Tko se krije iza Viva's brenda? Kako i kada si odlučila da se želiš baviti upravo dizajniranjem modnih dodataka?

Viva’s brend nastao je prije pet godina. Započela sam ga sama u potrazi za jednostavnom i trajnom torbom, koja će biti izrađena od biljno štavljene kože, kakvu nisam mogla pronaći nigdje na tržištu. Osim toga oduvijek željela sam imati nešto sasvim svoje – svoj brend. Na putu sam surađivala s puno divnih ljudi, ali iza brenda Viva’s sam ja, Živa.Viva's u ponudi ima klasične modne dodatke koji odišu elegancijom i imaju bezvremenski prizvuk. Smatraš li da su upravo zbog te elegancije i klasike modeli toliko popularni?

Tako je. Moja glavna želja je napraviti proizvod/torbu, koju žena može nositi godinama – cijeli život, torbu koju jednog dana može pokloniti svojoj kćeri. Moja želja je stvarati kvalitetne torbe, koje ne trebaš mijenjati svaku sezonu. Pa zbog toga trebaju modeli biti jednostavni i funkcionalni - jer njih se nećete brzo zasititi.

Koliko si angažirana u cijelom procesu proizvodnje? Kako on izgleda i gdje se odvija proizvodnja?

U proces proizvodnje se želim što više uključiti. Prvo s krojačicama i konstruktoricom dobro pregledamo materijal i provjerimo da li je s kožom sve u redu, te nakon toga počinjemo sa stvaranjem modela. Proces izgleda tako, da konstruktorica prvo iskroji kožu po modelima (to se radi ručno), ona ručno oboji sve rubove, pa nakon toga tek počinje šivanje (torbe se šivaju s ručnim strojem). Zbog toga je svaka torba unikat. Kad se lansira novi proizvod, što obično traje više mjeseci, napravi se nekoliko prototipa koje prvo testiramo. Po potrebi se ti prototipi usavršavaju sve dok proizvod nije potpun - odnosno točno takav kakvog sam ga zamislila.Iz čega su izrađene torbe? Kakvu kožu koristiš?

Sve su torbe napravljene iz biljno štavljene kože. Vegetable-tanning ili biljno štavljena koža je proces izrade kože, u kojem se ne upotrebljavaju štetne kemikalije, nego samo prirodni materijali (tanini iz kore drveta, raznih korijena i slično). Pošto koža nije obrađena kemikalijama, puno je snažnija, lijepo miriši, mekana je na dodir i ljepše stari – dobije takozvanu kožnu patinu. A, takva proizvodnja nije štetna za okoliš.Dio si slow fashion pokreta, a i dio si sustainability priče. Koliko je teško u svijetu brze mode razvijati brend koji vodi računa o prirodi?

Tako je, moje su torbe napravljene tako da vodimo brigu o prirodi i okolišu. Kožu naručujemo iz susjedne Italije, torbe izrađujemo u Sloveniji i zbog toga ne trebamo puno transporta. Torbe se rade ručno, u maloj radionici, ne u ogromnim halama koje zagađuju planet sa svojim plinovima. Pakete pakiramo u karton, bez plastike. Račune šaljemo elektronski i tako ne trošimo papir bez veze. Sve su torbe izrađene tako, da traju godinama. Moj cilj nije da žena kupi svake sezone novu torbu samo zato što je izašao novi model. Moj je cilj, da žene torbu nose cijeli život, ali svakih si nekoliko godina priušte model koji još nemaju. Zbog našeg načina rada troškovi su naravno visoki. Proizvodnja u Sloveniji mnogo je skuplja nego u inozemstvu. Ali vjerujem da nije sve u cijeni. Vjerujem da će ljudi s vremenom početi razumjeti da imamo samo jedan planet, i da ga moramo sačuvati, malo se zaustaviti te pomisliti, što kupujemo. Kako kaže Emma Watson: As consumers, we have so much power to change the world by just being careful in what we buy.

Trebamo li stvarno toliko fast fashion proizvoda? Svi ti proizvodi na kraju završe kao smeće. Zato mislim, da je puno bolje nekoliko mjeseci štedjeti novac i kupiti kvalitetnu torbu nego svaki mjesec kupiti novu u nekom fast fashion dućanu. Okoliš će vam biti zahvalan, a i sreća će biti puno veća uz unikatan proizvod visoke kvalitete. Kao zanimljivost mogu možda spomenuti još ovo: svaka Viva’s torba zapakirana je u vrećicu od pamuka. Baš sam prošli mjesec naručivala te vrećice. Tražila sam različite ponude, no na kraju se odlučila za vrećice koje su napravljene u Sloveniji, od ekološkog pamuka i ispale su pet puta skuplje od onih običnih iz Poljske. Uvijek su mi na prvom mjestu priroda i želja da je očuvam najviše što mogu.Brend u ponudi ima nekoliko divnih modela torbi u vječno modernim bojama. Koliko ti je vremena trebalo da razviješ svaki do modela? I imaš li za proljeće u planu neke novitete?

Kao što sam već spomenula, svaki model se stvarao više mjeseci. Ali svaka dobra stvar treba vremena da se napravi. Ne mogu zamisliti da bi svaku sezonu trebala napraviti neki novi model i ne razumijem cijeli koncept fast fashiona. U njemu nema nikakve ljubavi. Sve je napravljeno prebrzo, nepromišljeno, bez ciljeva i bez priče. Za proljeće nemam u planu nove modele, ali možda će se pojaviti koja nova boja - možda maslinovo zelena.

Koji kanali su danas najbitniji za marketing po tvome mišljenju? 

Mislim da je prvi i glavni kanal newsletter. Social media kanali postali su sasvim nešto drugo od onog što su na početku bili. Preplavljeni su milijunima informacija i različitim influencerima, i stalno novim brendovima, tako da se tvoja informacija brzo pogubi. A, newsletter je onaj kanal, na kojeg su tvoji klijenti pretplaćeni jer zaista žele pročitati tvoje novosti i s užitkom ga otvore - a to je ono što je u konačnici najbitnije.
Imaš li neki dobar savjet za mlade brendove koji su tek u povojima? Kako se nametnuti na tržište, odakle krenuti?

Teško je reći općenito, ovisi od toga kakav si brend i kakva je tvoja ciljana publika. Najvažnije je da znaš što želiš, koga želiš dohvatiti, a onda samo još treba pronaći način kako očarati svoju ciljanu publiku. Vjerujem da kad nešto radiš s ljubavlju, to radiš dobro.

Vjerujem da imaš neke slovenske brendove koje voliš. Možeš li nam na neke od njih skrenuti pažnju?

Jako mi je drag brend Mila.Vert, jer je poput Viva’s u sustainable priči.Imaš li uzore na svjetskoj modnoj sceni? Čiju estetiku voliš i tko ti služi kao inspiracija?

Pratim svjetsku modnu scenu, jako mi se sviđa estetika Sézane, tu se mogu izgubiti u njihovoj priči i zasanjati te u mislima otputovati u Pariz. Od manjih brendova jako mi se sviđa Dariadeh. A što se tiče inspiracije, najveću inspiraciju pronalazim u prirodi

Imaš aktivan webshop. Pretpostavljam da zahvaljujući njemu tvoji proizvodi putuju diljem svijeta? Kamo su sve otputovale tvoje torbe?

Svoj webshop uređujem sasvim sama, baš mi je lijepo malo poigrati se i biti up-to-date. Torbe su zapravo otputovale u cijeli svijet! Naravno, većina narudžbi je iz Slovenije i Hrvatske te ostatka Europe, ali tu i tamo pošaljem koju torbu u SAD, Kanadu, a jedna je čak odletjela i u Singapur.Sjećaš li se svoje prve narudžbe? Kakav je bio osjećaj kad si prodala svoju prvu kreaciju?

Jako se dobro sjećam jer je prva narudžba stigla samo pet minuta nakon što sam lansirala webshop. Kao da je osoba koja je kupila torbu samo čekala da torbe budu online. Osjećaj je naravno bio svjetski - to je bila potvrda da sam na pravom putu. Svaka narudžba je za mene nešto posebno jer vodim računa o cijelom procesu sama. Pogledam narudžbu, pripremim paket, izdam račun, nosim ga na poštu, pobrinem se da je stock up to date. Sama brinem i o customer supportu pa sam u kontaktu s klijentima kojima pokušavam ugoditi koliko je moguće.

Gdje osim na webshopu možemo kupiti tvoje torbe?

Osim na web shopu možete ih pronaći u trgovini sa sustainable konceptom u Ljubljani – Extraordinary., a u ljetnim mjesecima i u galeriji mojih roditelja - Galerija Roseta u Grožnjanu u Istri.I pitanje za kraj, koji su planovi za budućnost? 

Plan za budućnost je nastaviti priču održive mode i stvarati proizvode na način da što manje zagađujemo naš planet.


photos: Viva's

Objavljeno: 29.01.2020. u 00:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p