MODA

NIJE LAKO BITI MODNI PRAKTIKANT

Mislite da je glamurozno?

Osim ako si slavna osoba ili je MTV odlučio da to postaneš, praksa u modnim tvrtkama i časopisima je jako neglamurozna.

Ono što gledate u MTV-jevoj seriji "The Hills" i "The City" je samo bajka, stvarnost je nažalost puno brutalnija. Ili ako vam je prva pomisao na modne praktikante reality show "Project runway" u kojem se doduše dizajneri bore za mjesto na tjednu mode u New Yorku ili novi reality show "Stylista" u kojem magazin Elle traži novog modnog urednika, sve je to daleko od brutalne istine. Još jedan primjer je naravno američki reality show modne stilistice Rachel Zoe, koja uz sebe ima dva praktikanta koji većinu posla obavljaju umjesto nje. Njezin show bi možda mogli na trenutke shvatiti realnim, jer je pun drame i nevjerojatnih prohtjeva.

Modni praktikanti pospremaju, nose vrećice od odjeće, organiziraju cipele, kuhaju kavu, sređuju papirologiju, rješavaju sve sitnice koje im se narede, skrivaju se od svojih nadređenih, trebaju savršeno znati tko je tko u modnom svijetu i uz sve to moraju biti u toku sa svim važnim modnim serijama i događanjima. Za njih nema spavanja i uživanja, oni samo rade i moraju biti na raspolaganju svom nadređenom. U Americi se to radi volonterski što je najžalosnije od svega. Velik je broj mladih ovisnika o modi, željnih dokazivanja i slave, pa su spremni na svakakve uvjete kako bi postali nešto u modnoj industriji.

 

stsl01_laurenconrad.jpg

Velika Britanija navodno je još gora po tom pitanju, jadni volonteri prisiljeni su po cijele dane biti u prostorijama bez grijanja ili vani na hladnoći. Ovdje se konkretno misli na mlade dizajnere koji žele ispeći zanat kod nekog poznatijeg dizajnera, pa danonoćno rade u tvornicama bez grijanja i struje. Iako su u Londonu tvrtke prisiljene prijaviti i plaćati svoje praktikante, samo mali postotak ih to učini.
Velika većina tih praktikanta ima završene škole pa čak i fakultete vezane uz dizajn, no nemaju zvučno ime pa su prisiljeni volontirati kod nekog poznatijeg kako bi dobili barem preporuku.

 

Dok se većini čini kako je modna industrija glamurozna i puno prekrasnih stvari, put da se dospije u nju je često veoma težak i trnovit. Ako niste te sreće da sudjelujete u nekom reality showu koji će vas učiniti poznatim, morate biti spremni na razne prohtjeve i uvjete te prije svega biti nevjerojatno zaljubljeni u cijelu modnu industriju jer samo takvi ovdje opstaju.

Ana Bacinger

 

Objavljeno: 30.09.2009. u 12:44

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p