PRET A CITY

TOKYO STREETSTYLE

Ovdje ima zbilja svačega!

Ako postoji zemlja u kojoj ćete se okretati za ludim kombinacijama koje furaju modni individualci to je definitivno Japan.

Nekad su za Englesku pričali da je puna modnih fanatika i preludo isfuranih ljudi svih generacija, no tome je došao kraj. Početkom devedesetih svoj pravi procvat je doživjela japanska ulična moda, koja danas slovi kao najotkačenija na svijetu. Mnogi će reći da to nije moda, da je to pretjerivanje i loš kič, no Japanci su se uspjeli nametnuti kao najposebnija modna ekipa koja je lagano počela biti popularna i u ostatku svijeta.

Sjetite se samo pjevačice Gwen Stefani koja je velika obožavateljica japanske ulične mode. Osim što je svoju liniju nazvala Harajuku Lovers, imala je i prateće plesačice Harajuku Girls koje su bile obučene u jedan od mnogobrojnih japanskih stilova. Kad smo već spomenuli Harajuku, nabrojat ćemo i ostale stilove ulične mode velikog Japana. Lolita, punk Lolita, Cosplay, Decora, Kogar, Ganguro i Bosozoku. Svaki od ovih stilova ima svoje karakteristike, a zajedničko im je to što su izrazito domišljati i originalni, često pretjerano kostimirani i kičasti. Najčešće ćete naići na razne varijacije Lolita stila koji još uvijek slovi kao najpopularniji u glavnom gradu Tokyu. Svi oni imaju jednu namjeru - da kroz odjeću i stil odijevanja  izraze svoje stavove i buntovništvo, a koliko su ekstremni i avangardni, govori činjenica da na ulicama grada Tokia možete sresti mlade obučene kao likove iz manga stripova, anime ili video igrica.

Ali nisu svi Japanci toliko kostimirani, postoji sve više djevojaka koje pokušavaju iskombinirati trenutno moderne komade sa nekim sitnicama koje su karakteristične za neki od mnogobrojnih stilova Japana. Zanimljiva je i činjenica da i velik broj muške populacije fura neki od specifičnih stilova, a često se zna dogoditi da su upravo oni luđe isfurani od Japanki.

Osim što svoju odjeću kupuju u dućanima, posebni su po tome što je velik dio njihovih otkačenih kombinacija izrađen kod kuće, što opet pokazuje koliko su kreativni i koliko briju na modnu individualnost.

Pravim modnim trendsetericama ovaj se stil nikako neće svidjeti, štoviše smatrat će ga kostimiranim, trashy i kičastim, no jedno je sigurno - ulična moda Tokyja definitivno je jedna od najzanimljivijih u cijelom svijetu.

Ana Bacinger

 

Objavljeno: 04.02.2010. u 20:56

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p