MODA

Raf Simons na udaru kritika

Casting direktori optužuju dizajnera za rasizam
Otkako je došao pod okrilje modne kuće Dior, Rafu Simonsu gotovo se ništa ne može zamjeriti. Osim što stvara bajkovite kolekcije na tragu starog Christiana Diora, kritika ga je objeručke prihvatila, a i sam dizajner trudi se njegovati dobre odnose s novinarima.

Ipak, propust u njegovom djelovanju pronašli su renomirani casting direktori, koji nisu mogli ne zamijetiti da se postav modela na Diorovim revijama gotovo isključivo sastoji od bjelkinja. Iako Simons zapravo ni nema veze s castingom modela, već za njega to čine druge instance, Simons je trenutno glavno ime iza branda te mnogi danas povlače paralele između Gallianova i njegova Diora, prisjećajući se kako su Gallianove revije uvijek obilovale djevojkama sa svih strana svijeta, svih rasa i boja kože.

Šuška se kako iza Diorova castinga stoje Maida Gregori Boina i Rami Fernandes, direktori zaslužni za casting na revijama Jil Sander i Calvina Kleina, još dva showa koja su prema riječima mnogih 'notorno bijela'. Ako ste mislili da su ove revije iznimke, podaci govore da je pistama za sezonu jesen/zima 2013. hodalo 90% bjelkinja, a kao posebno kontroverzni brandovi, koji ne uvažavaju raznolikost modela, također su istaknuti Chanel i Louis Vuitton.


H.B.
Photo: Guliver/Getty

Objavljeno: 20.03.2013. u 15:18
Tagovi: Raf Simons, Dior

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p