MODA

Sjajni dokumentarci koje morate pogledati ako volite modu

Modni dokumentarci stvoreni za vikend

Baviti se modom ili barem na neki način svojim radom dodirivati čvrsto zatvoreni krug modnog sustava, postao je jednim od popularnijih izazova današnje generacije budući da bilježimo sve višu stopu interesa za industrijom čiji je donedavni dojam bio da je jednostavna, trivijalna i površna.

Nimalo jednostavno, uvijek praćeno teškim radom i rijetko nagrađenim trudom, modna industrija jedna je od onih koja ne oprašta nedostatke, ali će nagraditi one rijetke koje ne prihvaćaju odbijenice i znaju točno čime se žele baviti. Kako je svijet oduvijek bio fasciniran modnim sustavom i njegovim akterima, ne čudi pojava dokumentaraca o nekim od najvećih imena o čijem radu pišemo, čitamo i gledamo ga dugi niz godina. U posljednjih nekoliko godina dobili smo priliku zaviriti iza kulisa nekih od najvećih modnih kuća i potanko upoznati dizajnere i cijeli njihov tim te način na koji funkcionira modni sustav, a mi smo izdvojili one u kojima će uživati svaki modni entuzijast, bilo da se njome bavi ili je tek znatiželjan znati koju crticu više.

Dior And I (2014)

Prateći Rafa Simonsa i njegovu debitantsku kolekciju za parišku kuću Dior kroz osam tjedana, dokumentarni film intenzivan je i nadasve informativan prikaz stvarnosti s kojom se suočava svaki dizajner na sličnoj poziciji. Preuzeti titulu jedne od vodećih kuća s impozantnom tradicijom i više je no stresno, a izuzetno je zanimljivo promatrati sam proces izrade cjelokupne kolekcije koja započinje s tek idejom i skicom, a zahvaljujući nevjerojatnoj višestoljetnoj tehnici izrade, poprima obličje nekih od najljepših i najskupljih kreacija današnjice.


McQueen (2018)

Prerano preminuli dizajner oduševio je svijet svojom originalnošću, nerijetko prozvan genijem svoje generacije i nadasve jednostavna i skromna pojava koja je bila rastrgana između dvaju svjetova, McQueen je ostavio neizbrisiv utisak na modnu industriju. Ono što je McQueen za svog kratkog života učinio za modni svijet, nitko više nakon njega nije. Zvuči teatralno, ali je istina, a ovaj dokumentarac pokazat će vam i zašto. Rijetki dizajneri poput Galliana dostojni su mu stati uz bok, no dok se Galliano bavio konstrukcijom ljepote kao inscenacijom povijesne prošlosti, McQueen je činio upravo suprotno. Dekonstrukcijom ljepote, tijela i istražujući fenomen smrti i suvremenog identiteta, Alexander je postao ikonom svog doba. Biografski prikaz McQueenovog života, njegov rad, odnos s obitelji i tjeskoba i depresija koja ga je na kraju koštala života, čini ovo jednim od najiščekivanijih dokumentarnih filmova i obaveznim štivom za široki spektar ljudi.


Valentino: The Last Emperor (2008)

Nakon gotovo 50 godina od osnivanja istoimene kuće, Valentino Garavani odlučio je svoju službenu karijeru dizajnera privesti kraju i umiroviti se, no ne prije no što prikaže svoju finalnu kolekciju. Prateći pripreme za vjerojatno njegovu najveću reviju dotad, kamere budno prate Valentina kao dizajnera, njegov odnos s poslovnim i životnim partnerom Giancarlom Giammettijem te na životopisan način prikazuju osebujnu ličnost koja je zauvijek promijenila naličje talijanske, ali i svjetske modne scene.


Alexa Chung: The Future of Fashion (2015)

Dokumentarna serija u nekoliko nastavka koji se bave različitim segmentima modnog sustava snimljena je u suradnji s britanskim izdanjem Voguea , a glavni akter je poznata Alexa Chung koja je odlučila saznati što točno radi modni dizajner, kako funkcioniraju stilisti ili naprimjer što je to trend forecasting. Opuštena, šarmantna i iskrena, Alexa propitkuje ličnosti poput Oliviera Rousteinga i Paula Smitha o svemu što bi zanimalo one koji se modom žele baviti. Saznaje kako dobiti posao u Vogueu, koji su to budući poslovi modne industrije i istražuje koji su nedostaci, a koje prednosti raznih zanimanja u modi.


Bill Cunningham New York (2010)

Danas je street style dio naše svakodnevice i nemoguće ga je usporediti s onim što je svojim radom učinio značajan fotograf Bill Cunningham. Pionir street style fotografije, Bill je zaslužan za neke od najboljih street style fotki, a pokrenuo je trend koji je danas postao i više nego unosan. Sjajan dokumentarni film prikaz je Billove karijere u New York Timesu i jasno prikazuje od kojeg je značaja ovaj veliki pojedinac za modni sustav, a obavezno je štivo za sve one koji sanjaju o karijeri fotografa, stilista ili jednostavno cijene umjetnost.


Diana Vreeland: The Eye Has To Travel

Jedna od neponovljivih ličnosti u modi zasigurno je Diana Vreeland za koju, s punim pravom, možemo reći da nosi titulu jedne on najtalentiranijih i najinovativnijih urednica koje su sjedile na čelu Voguea. Pažnju je privukla još kao djevojka svojim osebujnim stilom i sjajnim karakterom, a upravo je ona zaslužna za ono što nazivamo modnim događajem godine, Met Galu i jedinstveni pravac modnog novinarstva i suradnje s muzejima tijekom šezdesetih godina. Ovo je jedan od onih dokumentaraca o modi koji predstavlja kamen temeljac i zahvaljujući Dianinom talentu, radu i neprekidnom trudu uvidjeti fantastičan, ali i surov svijet modne industrije.


L'amour Fou (2010)

Sjajan i nadasve iskren prikaz života i rada francuskog dizajnera Yves Saint Laurent na iskren način progovara o Yvesovoj ljubavi prema modi, njegovom talentu i preprekama koje su mu tada stajale na putu. Dizajner čija modna kuća čvrsto stoji na zemlji i godinama nakon njegove smrti, bio je jedan od pionira modne industrije i utkao je put mnogim velikanima poslije njega. Kao svojevrsni hommage dizajneru te carstvu dekadencije, 'Luda ljubav' razlog je zbog kojeg ćete spoznati genijalnost dizajnera i vremena u kojem je živio. "Moda blijedi, stil je vječan" riječi su Yves Saint Laurenta radi kojih će ga pamtiti sve buduće generacije, a dokumentarni film odličan je odabir za sve znatiželjne znati kako je njegov život zapravo izgledao.

Foto: imdb, Unsplash
Objavljeno: 30.06.2018. u 00:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p