SVJETSKA MODA

Dior se pita: Što je sa ženama u umjetnosti?

Feminizam Marije Grazije Chiuri u novoj Dior kolekciji

Dior

Prošlo je gotovo godinu dana otkako je Maria Grazia Chiuri zasjela na prestižnu poziciju kreativne direktorice renomirane pariške modne kuće Christian Dior. Njezin fantastičan proboj bit će upamćen, pa mogli bismo čak i reći svojevrsnim brendiranjem, citata Chimamande Ngozi Adichie: "We should all be feminists".

U novoj pariškoj kolekciji kuće Dior za narednu toplu sezonu, Chiuri nastavlja plesti feminističku raspravu pitajući se: "Zašto ne postoje velike umjetnice?" ili, u prijevodu, "Zašto nema velikih umjetnica?". Inspiraciju za novu proljetnu kolekciju Maria Grazia je, jasno, pronašla u umjetnicama, ili bolje rečeno u nedostatku velikih umjetnica tijekom povijesti. Posebno je nadahnuće dizajnerica pronašla u radu Niki de Saint Phalle, francusko-američke kiparice, slikarice i režiserke te njezinom radu naziva Nanas koji predstavlja iznimne žene. Chiuri je eksperimentirala s bojama i uzorcima koji se vežu uz spomenutu umjetnicu kao i s materijalima poput svile, kože i plastike. Nova modno-feministička faza Marije Grazije Chiuri najavljena je već prvim izlazom u kojem Sasha Pivovarova nosi prugastu majicu ispisanu riječima povjesničarke umjetnosti Linde Nochlin koja je početkom sedamdesetih napisala esej upečatljivog naslova: "Why have there been no great women artists?".

"Ne radi se, naime, o tome da su žene tijekom povijesti bile neadekvatne kao umjetnice već da se i u umjetnosti ogleda sveprisutna neravnoteža moći. Neravnopravnost spolova na polju umjetnosti proizlazi iz neravnopravnosti spolova u društvu u cjelini, a na temelju koje se procjenjuje tko je umjetnik i čiji je umjetnički rad uopće signifikantan", napisao je Vogue sažimajući rad Linde Nochlin. Činjenica jest da je Maria Grazia zbilja prva kreativna direktorica u fotelji Christiana Diora, no pitanje je može li ona uopće učiniti ikakvu razliku? Ne treba zanemariti da se radi o odjeći s feminističkim porukama (na što nikada nije trebala "igrati", a ipak je odlučila), no ne treba niti zanemariti kako je spomenuta odjeća i dalje brojnim ženama nedostupna. Doduše, ono što je svakako manjkavost glavne poruke nove Diorove kolekcije, "Why have there been no great women artists?", jest to što ona svima (osim fashion insiderima i dijelu medija) može zvučati ili vrlo pogrešno ili nedovoljno jasno jer se kasnije nikada neće imati priliku upoznati se sa širim kontekstom. Poruka nije iskomunicirana afirmativno, a Maria je, ako je željela voditi feminističku raspravu (pa makar i na polju mode), to morala bolje promisliti. "We should all be feminists" poruka je koja je ipak bila mnogo jasnija i jača, a to je na kraju i razlog njezine uspješnosti na ulicama. Bez filozofiranja i bez objašnjavanja, to je ionako svega par slova koje jedva stanu na jednu majicu. Ne radi se o priručniku četvrtog vala feminizma, niti bi to majica trebala pretendirati da bude. 

Foto: Getty Images

Objavljeno: 27.09.2017. u 12:06

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p