SVJETSKA MODA

Gucci se odriče krzna

Novi poslovni korak talijanske modne kuće

Retro djevojke Alessandra Michelea obožavaju kopati po izgubljenim modnim blagima sedamdesetih godina. To, ukratko, znači da se Gucci cure ne plaše jarkih boja i upečatljivih uzoraka, modnih dodataka kojih nikada nema dovoljno, a ne boje se niti krzna u stilu Margot Tenenbaum, a koje svakoj kombinaciji daje dašak željenog glamura. 

No, krznenim je kaputima, jaknama i loafericama s Gucci potpisom došao kraj. CEO talijanske modne kuće, Marco Bizzarri, najavio je kako će se već s kolekcijom za proljeće/ljeto 2018. Gucci pridružiti Fur-Free Allianceu. Bizzarri je, naime, nedavno održao govor na London College of Fashion gdje je objasnio kako Gucci okreće novi list u svom poslovanju te kako više u svojim kolekcijama neće koristiti pravo krzno. Dodao je i kako se nada da će druge modne kuće slijediti ovaj primjer koji smatra izrazito pozitivnim. Radi se, naime, o velikom i važnom preokretu za Gucci jer kuća trenutno prodaje cijelu paletu različite (super skupe!) odjeće i obuće napravljene od životinjskog krzna, primjerice kaput od nerca koji košta £25,920 ili pak kaput od janjeće kože za £11,340.

"Alessandro Michele i ja već nekoliko mjeseci razgovaramo o ovom potezu. Tehnologija obrade materijala sada je mnogo dostupnija nego prije pa smatramo kako više ne trebamo koristiti pravo krzno u proizvodnji odjeće. Postoje alternative i podjednako su luksuzne. Jednostavno, danas više nema potrebe za životinjskim krznom", Bizzarri je otkrio Vogueu. 

Nova fur free politika prestižne modne kuće iz ponude će isključiti krzno nerca, kojota, rakuna, lisice, zeca i astrakhan janjeta ili, ukratko rečeno, svih onih životinja koje se uzgajaju ili love isključivo radi korištenja krzna u svrhu odjevnih artikala. Bizzarri je priznao kako su ga za ovakvu odluku inspirirali mlađi zaposlenici u Gucciju kojima je dao priliku da se izjasne o negativnim stavkama poslovanja brenda. 

"Iskustvo je zatvor. Kako bismo napredovali i bili dobri vođe, moramo i podučavati i učiti. Zato samo 150 ljudi diljem svijeta upitao što ne valja s kućom Gucci. Želio sam vidjeti hoće li oni doći do drugih zaključaka od onih do kojih je došao sam vrh menadžmenta", izjavio je Bizzarri, a na upit što je zaslužno za toliki financijski uspjeh modne kuće (48.3% u prvoj polovini 2017. i 39.3% u drugoj) rekao je kako smatra da je odgovor dobra atmosfera u kompaniji: "Ovdje se svi smiju. Morate dopustiti ljudima da riskiraju i da tu i tamo pogriješe te da svojim djelovanjem čine razliku". Što se tiče odluke da se Gucci potpuno odrekne krzna, zaključio je kako se nada da će dobar imidž talijanske kuće potaknuti i druge da slijede njihov primjer. Pa dragi gospodine Bizzarri, i mi se nadamo!

Foto: Gucci

Objavljeno: 12.10.2017. u 12:24

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p