SVJETSKA MODA

10 razloga zbog kojih obožavamo Alexandera McQueena

Neshvaćeni modni genijalac kojeg pamtimo

Alexander McQueen (1969.-2010.) jedan je od onih ljudi zbog kojih vam je drago što se dijelom jedne ere. Njegov uspon u ranim devedesetima kroz učenja krojačkih tehnika Savile Row-a,  turbulentni dani u Givenchy-u i svađe sa Bernard Arnaultom, famozne kolekcije koje su uslijedile i genijalna prva dekada novog milenija dovoljni su za krunidbu ovog genijalca.

Često neshvaćen, uronjen u vlastita traženje ljepote i interpretaciju recentne prošlosti i suvremenih kretanja, McQueen je tražio sebe u svakome šavu haljine koje je poslao na pistu. Dramatičan, snažan, sirov, ali nježan i ženstven - Alexander Lee McQueen je dizajner kojeg pamtimo.

Ovo je naših deset razloga zbog kojih obožavamo Lee McQueena:


#1 Iznimna krojačka vještina, koju je provukao kroz sve svoje kolekcije, obilježila je njegovu karijeru. Radio je odijela za neka od najvećih imena svjetske politike - uključujući Mihaela Gorbačova i princa Charlesa s kojim se dobro našalio kada mu je na postavu prišio oznaku „peder". Uvijek je bio sklon provokaciji i artikuliranju svojih stavova, unatoč čestim frontalnim „sudarima" sa nadređenima.

#2 Njegova prva kolekcija za Givenchy prošla je prilično neslavno kod francuskih obožavatelja lika i djela gospodina Huberta Givenchya. U to je vrijeme John Galliano prebačen u atelje Dior dok je Alexander, tek nakon par odrađenih kolekcija, bačen u ruke Bernarda Arnaulta sa kojim se nije slagao.

Iz inata prema modnoj grupaciji LVMH, odlučio je prodati svoje udjele Gucci Grupi koja je i danas vlasnik njegova branda. Njegova izjava o Hubertu Givenchyu, u kojoj je naglasio kako je on posve nebitan za povijest mode, stoji uz bok njegovih najvećih provokacija.

#3 Kolekcija za proljeće/ljeto 1999. donijela nam je jedan od nezaboravnijih trenutaka modne prezentacije. Manekenka je izašla na pistu u bijeloj haljini - ubrzo su dva robota raspršila boju po njoj kako bi demonstrirala proces nastajanja odjevnog komada.

Alexander se tada našalio sa vlastitom profesijom čime je ponovno opalio pljusku malograđanstvu kojeg u modnome svijetu ne nedostaje. Rijetki su ga shvatili. Oni kojima je to uspjelo mogu se smatrati sretnima.

 

#4 Na prikazivanju spomenute kolekcije pojavila se manekenka Aimee Mulling, inače sportašica koja je u nesretnom događaju izgubila obje noge. No to nitko nije primjetio! McQueen je posebno za nju izradio drvene noge i korzet koji joj je pomogao pri ravnoteži, a publika u prvim redovima je mislila kako se radi o novom modelu čizama.

Subverzivno, zar ne?

#5 Kolekcija za jesen 2008./2009., nazvana A girl who lived in a tree, jedan je od najboljih primjera fuzije britanske kraljevske siluete i luksuza daleke Indije. Mcqueen je u ovoj kolekciji prizvao kraljicu na svoju stranu i pokazao joj kako ga itekako inspirira britansko naslijeđe.

Uz njegovu posljednju kolekciju (jesen/zima 2010.), ova je savršen dokaz kako je visoka moda djelom njegova potpisa.

 

                                                                                    2009.

#6 Hologram Kate Moss, koji se nadvio nad otvaranjem jesenske kolekcije 2006., također je nezaboravan. Obožavao je Moss, ona je obožavala njega i zajedno su savršeno ljutili europske puriste. Nije se odrekao njena imena ni za vremena golemog kokainskog skandala.

#7 Isabella Blow jedna je od najzaslužnijih osoba koja je Lee McQueena pretvorila u ono što on danas predstavlja. Njegov najveći fan i inspriacija, umrla je par godina prije njega. Prva je nosila njegove haljine i Philip Tracy šešire. Revolucionarna i zabavna, dokazala je značaj dobrog mentora i mecene u životu mladog umjetnika.

#8 Tema recikliranja, koju je obradio u jesenskoj kolekciji 2009., kao i ona estetske kirurgije i vječne mladosti i ljepote (ss 2001), davali su nam poruku dublju od samih, često plošnih, modnih krpica. Izazivao je reakciju i tjerao nas na razmišljanje o svijetu luksuza, taštine i snobizma.

 

#9 Sjećate se vrtoglavih peta u koje je stavio manenke za svoju Plato Atlantis kolekciju? Inspiriran podvodnim svijetom Maldiva na koje je često bježao i sirovim naturalizmom, stvara kolekciju koja se pamti.

Snažna, ali opet tako nježna i ženstvena, njegova je žena prošla sve modifikacije - od S&M, gotike i mračnjaštva do krhkog romanticizma kojem se svi klanjaju.

#10 Velebna izložba u Metropolitan Museum of Arts u New Yorku jedna je od posjećenijih u godini iza nas. Svi njegovi radovi na jednome mjestu savršena su mogućnost za pronicanje u um genija koji nam je ostavio blago modnih ostvarenja.

Marko Banjavčić

Objavljeno: 18.01.2012. u 10:35

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p