SVJETSKA MODA

125 godina Lanvina

Alber Elbaz u Parizu prikazao rođendansku kolekciju
 
Ove je modne sezone obilježeno nekoliko dizajnerskih rođendana no svakako je najznačajniji onaj najdugovječnije modne kuće na svijetu, Lanvina. Pariška modna kuća slavi 125. godišnjicu, a kako bi prikazao kolekciju dostojnu te velike brojke, Alber Elbaz je zavirio u arhive, stare skice i fotografije, i odlučio nam donijeti nešto vrijedno sjećanja.
 
Prvo što smo primijetili bila su lica modela u trenutku kada je nekadašnja muza Helmuta Newtona, Violetta Sanchez, zakoračila na pistu. Nakon nje izašla je Amber Valletta pa Nataša Vojnović i Anne Catherine Lacroix što je izazvalo 'wow' efekt toliko snažan da su posjetitelji gotovo zaboravili da su tamo kako bi gledali odjeću, a ne modele. Alber se prisjećao svojih muza tvrdeći da im nije trebalo ni približno toliko šminke kao njihovim mlađim kolegicama, iskustvo je bilo dovoljno.
 
Kolekcija je započela snažno, crno – bijelim elegantnim modelima haljina, suknji s prorezima ili bez, sakoa, balonera, širokih hlača i kožnog remenja. Imali smo priliku vidjeti neke od Alberovih klasika s njegovih početaka u Lanvinu, izrađenih od svile, s visokim bočnim prorezima, planirano nedovršenim rubnim šavovima i prepoznatljivom empire siluetom čiju je dominaciju središnjim dijelom kolekcije označila Kirsten Owen svojim pamtljivim izlaskom na pistu.
 
Treći i posljednji segment koji nas je vratio u prošlost bili su zlatni i crvenkasti printevi u posljednjem dijelu Alberove rođendanske kolekcije. Vratio se u doba same Jeanne Lanvin i iskoristio ilustracije s paravana arhitekta Armanda – Alberta Rateaua koji je projektirao originalno sjedište kuće Lanvin u Parizu, ali i uređivao Jeannein njezin dom i dizajnirao oblu bočicu legendarnog parfema Arpège.
 
 
Publika je bila oduševljena, kao i kritičari čija pera jutros pišu hvalospjeve, i sasvim je sigurno da će se ova kolekcija pamtiti još dugi niz godina uz taktove hita 'Dancing in the Street' kojim je revija završila.
 
 
 
 
N.B.
 
photos: Guliver/Getty
Objavljeno: 26.09.2014. u 15:16

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p