SVJETSKA MODA

4 najbolje kolekcije NY fashion Weeka

Tko su nam bili najbolji dizajneri?

New York Fashion Week je iza nas i trenutno smo okupirani dizajnerima na London Fashion Weeku. No, odlučili smo napraviti maleni rezime New York Fashion Weeka i u masi dizajnera pronaći 4 najbolje kolekcije koje su bile tamo prikazane. Alexander Wang osvojio nas je svojom sportskom kolekcijom, Rodarte fascinantnom maštom, Calvin Klein jednostavnošću, a Marc Jacobs magijom i sofisticiranošću.

Marc Jacobs

Prošlu kolekciju bazirao je na retro osamdesetima, a za novu je inspiraciju pronašao u kazalištu,  baletu i operi. Proljeće Marca Jacobsa će biti puno smirenije i nježnije ako gledamo boje i oblike jedne od najiščekivanijih revija u New Yorku. Pomalo magični, a zasigurno sofisticirani i romantični komadi, haljinice ukrašene volanima različitih veličina i oblika, vojnički kaputi, dugačke suknje, grudnjaci na majicama, prozračne hlače, kostimići... Jedan veliki opus jednostavnih komada stiliziran je dramatično u pravom Jacobs stilu.

Calvin Klein

Francisco Costa za proljeće se okrenuo jednostavnosti, pa novu Calvin Klein kolekciju možemo okarakterizirati kao izuzetno nježnom i pročišćenom. Lagani, organski oblici i svijetli neutralni tonovi prožimaju se cijelom senzualnom i mladenačkom kolekcijom. Kad nije eksperimentirao volumenom, Costa je radio zanimljive teksture: igrao se naborima. Umjesto umjetnih i teških neprozirnih tkanina odlučio se za prirodne, nježne i prozračne. U drugom dijelu kolekcije poigrao se nijansama, pa smo imali prilike vidjeti nekoliko nijansiranih komada - crno, smeđe, sivo i nježna bež boja. Jedino što je odudaralo od zemljanih tonova bile su zagasita svijetloplava, boja limuna i koralja.

Rodarte

Kolekcija toliko umjetnička i drugačija od svega viđenog na New York Fashion Weeku, jednostavno je morala osvojiti publiku. Barokna i gotička bajka sestara Mulleavy bazirana je na imaginarnom svijetu, koji su sestre realizirale do najsitnijeg detalja. Oslikavanje, paljenje, sjeckanje, tri su glavne tehnike kojima su uništavale materijale, dale im novi smisao i tako postigle pravi gotički i futuristički efekt.

Alexander Wang

Nestašna sportska formalnost osvojila nas je na prvi pogled. Alexander Wang jednostavno zna što vole modne individualke, pa je cijelu kolekciju bazirao na sportskoj eleganciji. Želio je kreirati bezvremensku i klasičnu odjeću, za djevojke koje žele pametno investirati u uvijek nosive komade. Pamučni sivi komadi, jednostavne crne i bijele haljinice, korzeti, jakne i kratke hlačice od kože, zanimljive jakne maslinaste boje, suknje asimetričnog kroja i trenutno jako popularni „statement" rukavi zasigurno su već rezervirani za ormare pravih trendseterica.

Ana Bacinger

Objavljeno: 21.09.2009. u 21:06

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p