SVJETSKA MODA

Zašto su u kampanjama modnih kuća modeli samo bjelkinje?

Afrički model rekreirao modne kampanje kako bi pokazao podzastupljenost drugih rasa u modnoj industriji

Deddeh Howard liberijski je model koji trenutno živi i radi u Los Angelesu, modellingom se bavi od osamnaeste godine života, a zbog posla i boljih prilika doselila je iz Afrike u SAD. Unatoč tome, poslove teško dobiva, a tvrdi kako je jedini razlog stroga ekskuzivnost modnog svijeta i činjenica kako su zvijezde velike većine modnih kampanja djevojke bijele boje kože zbog čega ostale otpadaju u startu.

Howard se, zajedno sa svojim dečkom fotografom Raffaelom Dickreuterom, bacila u foto projekt u kojem su odlučili rekreirati reklamne kampanje poznatih modnih kuća, a kako bi dokazali da sve ono što može djevojka bijele kože, isto tako može i djevojka druge rase. Stoga je posve nepravedno, zaključuju po završetku projekta, da one tako teško dobivaju poslove. Howard je projekt nazvala znakovitim imenom Black Mirror te ga objavila na svom blogu uz poruku kako: "I danas, u 21. stoljeću, nisu svi isti kada je u pitanju rasa te kako je veća inkluzivnost u modnom svijetu nužnost."

Svoju je životnu i profesionalnu priču ispričala nekolicini modnih medija. Ponekad bi, kaže Howard, došla na casting i izgubila posao, a jedino bi opravdanje bilo to da je "kvota Afroamerikanki" popunjena. "Tada bih se obično, potpuno ljuta i frustrirana, pitala zašto postoji kvota samo za moju rasu? Pogledali bi me i rekli da sam lijepa i znam hodati pistom, ali da su oni svoju kvotu nažalost već popunili. Imaš 100 cura bijele rase i 3 cure drugih rasa i odbijaš me zbog kvote? Kako ne misliti da je to nepravedno?", zaključila je Howard. Lijepa se manekenka na fotografijama svoje foto priče "zamijenila" s modelima poput Gisele Bündchen, Gigi Hadid i Kate Moss, kako bi pokazala svijetu da podjednako kao i one može napraviti isti izraz lica i namjestiti tijelo u istu pozu te da se, na koncu, ni po čemu ne razlikujemo.

T.L.
Foto: Raffael Dickreuter

Objavljeno: 12.12.2016. u 10:51

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p