SVJETSKA MODA

Anna, makni se, ona je bolja!

Kako je Kate Lanphear postala ikona stila?
Kraljica Wintour je ostarjela. Posve prirodno, ali ujedno i tako neprirodno za ljude kojima je moda sve. Život i smrt. Pobjeda ili gubitak. Dama, koja je svojim poslovnim zahvatima uspjela nametnuti neka nova pravila u uvijek vibrantnu modnu scenu, dobila je žestoku konkurenciju u Kate Lanphear. Naravno, konkurenciju u modnom smislu. Posao je i dalje Anina omiljena zanimacija koja ju čini tako moćnom i nezaobilaznom u svijetu lijepih slika i savršeno krojene odjeće.

Kate, urednica američkog izdanja časopisa Elle, postala je omiljena tema mnogih modnih blogova koji u zadnje vrijeme doživljavaju pravi procvat. Od velikih imena - Tommy Tona i Scotta Schumana do posve nepoznatih zaljubljenika u modu - svi su oni suglasni oko jednog. Kate ima stila i odlično ga prezentira kroz svoje šetnje svjetskim modnim metropolama, neovisno da li žuri na revije ili po kapučino.

Androgeni izgled, najčešće naglašen vrlo mračnim izdanjima u maniri Rick Owensa, Givenchya ili Balenciage, postao je njen zaštitni znak. Snažna odjeća je za snažne ljude - izjavila je Kate kada su ju upitali zašto se zamata u tamne verzije poznatih dizajnera. Savršeno šišana plava kosa - koja je ujedno postala i veliki hit mladih i nadobudnih, idealno se uklapa u kontrast djevojačkog i dječačkog koji čini okosnicu stila gospođice Lanphear.

Njena obiteljska analiza vrlo je zanimljiva u kontekstu promišljanja zašto je Kate odabrala punk, metal i glam kao svoje motive iz kojih vuče inspiraciju. Rođena i odgajana u vrlo konzervativnoj katoličkoj obitelji, uvijek je bila stavljana u vrlo tradicionalne krojeve u kojima se osjećala posve neprirodno.

Majka i baka nastojale su stvoriti savršenu ili uvijek pristojnu Kate koja će svima biti „najdraže i najljepše" dijete. No, posve suprotna od svih kanona u kojima je odgajana, Kate je bila vrlo buntovno dijete koje je, jednog dana, dok je šetala šoping centrom, otkrila isprane i vrlo uske traperice koje su joj promijenile život. Tada je počela njena crna revolucija.

Danas, zavijena u lance, mrežaste konstrukcije i monokromatske kombinacije osvaja modnu publiku. Androgena, glamurozna i vrlo chic - kune se u YSL blejzere te Balenciaga cipele. Najviše ju pamtim po ovoj izjavi koja je vrlo indikativna za sve nas koji se bavimo modom i ponekad zaboravljamo „stvarne" ljude:

„Modu možeš koristiti kako bi se sakrio, ali prava je magija kada ju koristiš kako bi izrazio ono što jesi!"

 

Marko Banjavčić

Objavljeno: 28.04.2010. u 14:19

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p