SVJETSKA MODA

Balenciaga se vratila pod modno nebo jednostavnom kolekcijom koja je sušta suprotnost svemu dosad viđenom!

Ima li mjesta za povratak?

Balenciaga je u proteklog godini gotovo pa iz mjeseca u mjesec šokirala dizajnom, medijskim istupima i estetskim idejama koji su najblaže rečeno bile kontroverzne. Brend je svoje propuste uglavnom pripisivao drugim članovima tima, pokušavajući se tako ograditi od odgovornosti, no javnost pamti i ovog puta s punim pravom. Iako je element šoka u pop kulturi ‘stara stvar’, složit ćemo se kako je Balenciaga u određenim segmentima pretjerala, a brojni celebrityji s kojima je brend surađivao - povukli su se iz priče.

Vjerujemo da se svi sjećamo vrlo ekscentričnih modnih pista na kojima je Balenciaga predstavlja svoje kolekcije; blatnjavi podovi, jak vjetar i sl. samo su neke od kulisa o kojima se nije prestajalo pričati. No, ovog puta Demna je pokazao nešto sasvim suprotno, jednostavno i suptilno, bez šokantne scenografije i detalja koji fokus miču s odjeće.

Jednostavna pista, jednostavni odjevni predmeti

Taman kolorit, jasne linije s naglašenim elementima i tek pokoji izlet u uzroke, donijeli su nam kolekciju koja nije napada, ali nosi prepoznatljivu estetiku. Oversized dekonstruirani komadi kao jedan od potpisa dizajnera nosili su cijelu kolekciju, a komadi s detaljima poput pumpe koja napuhuje jaknu te se ista koristi prema želji, svemu su dali dodatni element posebnosti. Također, u kolekciji smo naišli i na vrlo zanimljive haljine koje su nas osvojile specifičnim krojevima i dizajnerskim rješenjima koji su u fokus brenda vratili odjeću, a ne performans. Stoga, ova revije bez kiča i skandala, pokazala se je kao sasvim dobar pristup koji je modu stavio u prvi plan, a mi moramo priznati da se slažemo s vodećim svjetskim kritičarima da je upravo ovaj put, onaj pravi za brend čija budućnost ovisi o tome koliko će empatije imati javnost u periodu kada cancel kultura nikad nije bila glasnija!

Foto: Instagram, Youtube
Objavljeno: 06.03.2023. u 17:29

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p