SVJETSKA MODA

Bez fotki na Instagramu, molimo!

Talijanska modna kuća rekla NE fotografiranju tijekom revije

MSGM 
Otkako je društvenih mreža, a posebice nakon začetka vladavine Instagrama, fotografije gotovo uživo stižu iz publike modnih revija na news feed korisnika. Iz mraka u kojem sjede modni uzvanici neprestano se vide bljeskovi fotoaparata s mobilnih telefona, a oni većinu vremena provedu birajući filtere i tipkajući hashtagove ispod fotografije nego prateći reviju. 
 
Društvene su mreže, u mnogo čemu, promijenile modno igralište, složit će se i pobornici, ali i protivnici. Moda stiže u domove onih koji joj inače nisu imali pristup zbog ekskluzivnosti koju je dugo zastupala, akteri poput modela i fotografa sve se više biraju ovisno o broju Instagram followera, a ne godinama iskustva, a iste su platforme pridonijele demokratizaciji modne scene. No, isto su tako doživljaj revije (uživo) učinile samo poprištem bjesomućnog fotografiranja što onemogućava gledatelju da istinski uživa u kolekciji, obzirom da cijeli niz detalja sigurno propusti gledajući ju kroz (maleni ekran) svog telefona.  
 
  
Uoči svoje prezentacije na milanskom Tjednu mode, Massimo Giorgetti, osnivač i kreativni direktor modne kuće MSGM pozvao je publiku da ne fotografira tijekom revije. "Ljubazno vas molimo da fotografije naše revije ne objavljujete na društvenim mrežama." Neki su se, jasno, oglušili pozivu no većina zbilja nije vadila svoje pametne telefone tijekom revije već joj se posvetila punom svojom pažnjom, baš onako kako zaslužuje svaki dizajner obzirom da je u rad koji vam prikazuje uložio višemjesečni rad.
 
"Mislim da je vrijeme da na trenutak stanemo i pogledamo u što se pretvara moda te ju počnemo promatrati svojim očima, a ne kroz ekrane svojih mobitela," objasnio je Giorgetti svoj "neuobičajen" potez.     
 
T.L.
Foto: Instagram
Objavljeno: 29.02.2016. u 11:54

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p