SVJETSKA MODA

Bikini slavi rođendan

Ove se godine obilježava šezdeseta obljetnica najpoznatijeg kupaćeg kostima.

Od skandaloznog izuma do kupaćeg kostima kojeg posjeduje gotovo svaka žena, bez obzira na dob i izgled, prošlo je punih 60 godina.

Sugestivno nazvan po otočju na kojem je isprobana prva atomska bomba, ovaj je kupaći kostim izumio inžinjer Louis Réard. Prva ga je predstavila jedna plesačica na izboru za miss 1946. godine jer se tadašnjoj publici činio toliko šokantnim da su ga manekenke odbijale nositi. Bikini je, u stvari, otvorenija varijanta nekih kostima nošenih u filmovima tridesetih godina, a ono što je uzbuđivalo duhove i uznemiravalo ćudorednu javnost bio je ogoljeni pupak koji je do tada uvijek bio pokriven. Odmah ga je zabranila Crkva u Italiji, Portugalu i Španjolskoj, a u Brazilu je čak osnovano Društvo za borbu protiv bikinija.

Najprije ga je prihvatio SAD, zahvaljujući Hollywoodu. Europa je i dalje oklijevala, sve do šezdesetih godina kad je točku na potpuno prihvaćanje bikinija stavila Ursula Andress, izašavši u njemu, poput Venere iz morske pjene, na pješčanoj plaži u bondovskom filmu Dr. No.

Zbog praktičnosti široko prihvaćen od žena koje su napokon dočekale priliku da osunčaju svoje, manje ili više - svejedno, napete abdomene, danas je, na svim svjetskim plažama, teško pronaći onu koja ga ne nosi

Objavljeno: 18.07.2006. u 01:54

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p