SVJETSKA MODA

'Bliža budućnost' Christiana Diora!

Raf Simons predstavio još jednu modernu bajku

Simonsu se toliko svidjela tematika srpanjske haute couture kolekcije da je odlučio dio tog eksperimenta proširiti na novu ready-to-wear kolekciju. Pronalaženje budućnosti u dalekoj prošlosti izazov je koji bi zadao velike muke bilo kojeg kreativca bilo koje umjetničke arene, a adresiranje tog problema na svakodnevnu odjeću - ovdje je Raf još jednom uspio kreirati poeziju.


Proučavajući povijesne elemente mode 18. stoljeća, te unakrsno miješajući veliki broj različitih elemenata kao što su oni današnje ulične mode, pa sve do 'modnih' elemenata odijela jednog astronauta, Rafu je još jednom pošlo za rukom uspostaviti novu vrstu modernosti. Iako možda i nije uvijek funkcioniralo, kao primjerice na bijelim pamučnim košuljama koje podsjećaju na spavaćicu, a u sebi nose neki osjećaj djevičanskog i bluda u isti mah; na momente su posipane sitnim cvjetnim uzorcima izgledale poprilično zagušeno i starinski. Kasnije se ova 'zaraza' uzorcima proširila i na ostatak klinički bijele kolekcije, no mnogo suptilnije i preciznije.


Koristeći sličan pristup kao kod couture kolekcije, Simons je komade lišio svih nepotrebnih uresa, a u ovome slučaju napravio je i korak dalje, s obzirom na to da je odlučio visoku modu svesti tek na 'puki' luksuz. Ono što je ostalo je veliki fokus na sami kroj kojem je pristupio gotova arhitektonski. Baš kao što je to imao običaj raditi i sam Christian Dior. Kolekcija je imala i nježniju stranu koja se ogledala u dugačkim košuljama i nježnim haljinama koje su davale dojam gotovo samostanske skromnosti. Novost su svakako bila pletiva koja su dobila svoju dozu futurizma u vidu tehno-teksture i sportskih elemenata, a odušak je došao u vidu dugih kaputa u crnoj ili jarkim bojama, koji su u kombinaciji s jednostavnim bijelim bermudama definitivno ukrali show.


Kao i uvijek, Simons je još jednom uspio naglasiti cilj modernosti. U ovome slučaju, ponovno se osvrnuo kako bi krenuo naprijed. Ono što je ostalo neizrečeno jest njegova namjerna 'čudnost' koja je dovela do ovog procesa stvaranja, s obzirom na to da je ova kolekcija donijela 'nespojivi' spoj elemenata redovničke, sportske, djevičanske, latentno hipi, povijesne, te visoke i ulične mode. No unatoč svemu nabrojanom, cijela kolekcija ni najmanje ne djeluje forsirano. Umjesto toga, zrači ekspresivnim chicom koji dolazi s notom savršeno dozirane rubnosti. Baš onoliko koliko je potrebno kako bismo mogli ustvrditi kako nam je Dior još jednom uspio donijeti, ono što Raf Simons voli nazivati - 'bliža budućnost'.

I.K.

Objavljeno: 27.09.2014. u 13:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p