SVJETSKA MODA

Burberry i Chanel u borbi protiv koronavirusa pokazali svoje drugo lice

Modna industrija pokazala je svoju humanitarnu stranu
Nije potrebno pretjerano naglašavati činjenicu kako je sad već zloglasno ime 'COVID-19' zauvijek promijenilo povijest. U svega nekoliko mjeseci došlo je do nezapamćenih promjena koje će zasigurno ostaviti velike i trajne posljedice u cijelom svijetu, no usprkos obeshrabrujućim predviđanjima, postoje i vijesti koje su nam izmamile osmijeh na lice.

Modna industrija jedna od onih koja se u ovim trenucima suočava s krizom nevjerojatnih razmjera. Na površinu su isplivale sve prljave tajne koje su se godinama gurale pod tepih pa odjednom pojmovi poput održivosti, ljudskih resursa i etičnosti postaju iznimno popularni. Prije svega, nameće se pitanje kome je u ovim trenucima uopće potrebna moda kao takva, a posebice ona luksuzna. No za razliku od brojnih problema s kojima je ista suočena, brojne kuće visoke mode odlučile su učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi bile od pomoći u trenutnoj situaciji. U potpunosti je jasno kako će u sljedećih nekoliko mjeseci doći do promjena koje će promijeniti narativ poslovanja u modnoj industriji, no ta predviđanja ćemo zasad ostaviti po strani. U ovim trenucima, modna industrija, točnije poneki od najvećih brendova luksuzne mode, odlučili su se na hvalevrijedne poteze kako bi učinili sve u njihovoj moći.

Tako je Prada donirala šest jedinica za intenzivnu njegu bolnicama u Milanu, konglomerat LVMH prenamijenio je tvornice parfema i kozmetike u izradu sredstava za čišćenje ruku, a slično je postupila i grupacija Kering. Daniel Lee, kreativni direktor kuće Bottega Venetta, odlučio je svoju kreativnu viziju usmjeriti na novu platformu koja će poticati rad mnogobrojnih kreativaca iz svijeta dizajna, umjetnosti i kulture i omogućiti im da svoj utjecaj šire po cijelom svijetu.


U posljednjim vijestima, Burberry je objavio kako njihova tvornica za izradu kultnih balonera smještenoj u Yorkshireu u Velikoj Britaniji od danas započinje s izradom bolničkih haljina i maski za lice koje će potom, uz pomoć već pomno razrađenog lanca proizvodnje, podijeliti bolnicama diljem zemlje. Također, na sveučilištu Oxford u tijeku je razvijanje cjepiva protiv COVID-19 pandemije koje je financirano od strane britanske modne kuće kao i inicijativa za potrebe gladnih i siromašnih koje je ova kriza posebno pogodila. U suradnji s nekoliko humanitarnih udruga, Riccardo Tisci izjavio je kako ga posebno veseli što u ovakvim trenucima on i Burberry mogu biti veliki partner i pomoći onima kojima je to najpotrebnije.


Još jedan hvalevrijedan potez stiže od kultne modne kuće Chanel kao odgovor na krajnje kritičnu situaciju u kojoj se pronašla Francuska. Naime, proizvodnju i izradu modnih komada iz aktualnih kolekcija preusmjerila na izradu maski za lice i bolničkih haljina te donirala 1.2 milijuna eura zdravstvenom sustavu u Francuskoj. Također, neovisno o teškoj situaciji u kojoj se pronašao cijeli svijet, Chanel je stao iza svojih zaposlenika i obvezao se ne otpuštati nijednog radnika bez obzira na neizbježan pad prihoda. Ovakvi, značajni potezi ponajvećih modnih giganta zaisigurno će inspirirati i druge da učine koliko god mogu.

Foto: Chanel, Burberry,  LVMH
Objavljeno: 30.03.2020. u 13:34

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p