SVJETSKA MODA

Burberry još jednom opravdao status vladara business mode

Pogledajte što nam je donio kraj londonskog tjedna mode!

Sredina modnog mjeseca rezervirana je za uživanje u kreacijama londonskih dizajnera, a osim sjajne Victorije Beckham, jučerašnjim kolekcijama oduševila su neka od omiljenih imena. Riccardo Tisci za Burberry, Jonathan Anderson i Erdem Moralıoğlu odveli su nas u neki novi svijet divnim modnim vizijama koje kriju zanimljive priče i zaokupljaju baš svu pažnju.

BURBERRY

Kao jedna od najiščekivanijih revija londonskog tjedna mode zasigurno je ona modne kuće Burberry iza koje stoji Riccardo Tisci. Ovog puta dizajner je napravio iskorak od 'dostupne i nosive' mode te predstavio i modele koji koketiraju sa zanimljivim dekonstruiranim elementima. Kao inspiracija za najnoviju kolekciju Tisci ističe viktorijansko doba čiji je utjecaj vidljiv u naglašenim ramenima, bogatim krojevima i detaljima. Ipak, u kolekciji se mogu pronaći i klasična ženska odijela, kompleti u kojima glavnu riječ vode prepoznatljive pencil suknje, kao i bezvremenski baloneri. Činjenica kako je Tisci vrlo elegantnim potezima objedinio Burberry klasiku s vlastitom vizijom poslovne mode dokazuje da ovaj dizajner jako dobro poznaje i osluškuje publiku brenda jer još jednom imamo priliku svjedočiti kolekciji koja objedinjuje apsolutno sve no ipak ne gubi zajedničku modnu poveznicu, a to je prepoznatljiv Burberry potpis. Kao jedan od lajt motiva cijele kolekcije može se istaknuti poigravanje s uzorcima i materijalima, korištenje 'viktorijanske' čipke koja je savršeno uklopljena u estetiku moderne žene koja voli eksperimentirati, ali u gabaritima klasike. Zanimljivi oblici, materijali, teksture i nepogrješiv business look ono su što ovu kolekciju definitivno čini jednom od onih u kojoj možemo zamisliti žensku figuru koja zna što želi i ne boji se to pokazati, ženstvena je, ali ozbiljna i odvažna te otvorena ka istraživanju modne igre.


JW ANDERSON

Jonathan Anderson ime je koje sigurnim koracima zauzima svoje mjesto na modnoj sceni te iz kolekcije u kolekciju oduševljava odličnim modnim pričama. Anderson je na ovosezonskom tjednu mode pokazao kolekciju koja estetikom u potpunosti odgovara njegovom potpisu, ali ipak ne nailazimo na ponavljanje, što dokazuje kako Andersonova kreativna struja uvijek ponudi neki novi smjer. Tailoring koji je prisutan u većini kolekcije dolazi u zanimljivom paketu poigravanja s elementima minimalizma i avangarde što nas u konačnici dovodi do spoja nespojivog. Dominacija oversized komada vješto manipulira kombiniranje različitih materijala i detalja koji naglašavaju ideju drugačije mode koju Anderson predstavlja te iako je na prvi pogled moguće stvoriti dojam nenosivosti kolekcije, zapravo je riječ o odjeći jednostavnih fluidnih linija koje prate siluetu tijela i naglasak stavljaju na decentno naglašavanje ženstvenosti. Od Andersona se očekuje različitost i originalnost, stoga možemo zaključiti kako je predstavljena kolekcija ispunila sva očekivanja i još jednom pokazala da je jednostavnost u kombinaciji s puno mašte najbolji recept za prepoznatljivost.


ERDEM

Kada bismo morali izdvojiti kolekciju koja je dominirala jučerašnjim danom, bez imalo razmišljanja titula bi pripada Erdemu. Erdem Moralıoğlu inspiraciju je potražio u vrlo zanimljivom liku talijanke Tine Modotti te predstavio kolekciju bogatog kolorita, raskošnih detalja i konstrukcije. Jedna od najvećih zanimljivosti činjenica je kako svaki look koji smo imali priliku vidjeti govori o određenoj životnoj fazi Tine Modotti, a iako na prvi pogled kolekcija odiše talijanskom tradicionalnom estetikom, baš kao i kod Tiscija, prisutni su i elementi viktorijanskog doba. Erdemova vizija mode donosi bajkovitu priču koja fokus stavlja na detalje, bogatstvo ukrasa i sinergiju različitih materijala. Kolekcije poput ove bude nadu u modni izričaj koji u potpunosti dočarava ljepotu maštovitog kreiranja i poigravanja s različitim modnim smjerovima i ljudskim situacijama pritom tvoreći maleno umjetničko djelo vrijedno svakog pogleda. Osim raskošnih haljina koje bez premca nose cijelu kolekciju, mogu se pronaći i odijela, baloneri i nešto jednostavniji komadi koji uspješno funkciniraju u različitim kombinacijama.

Foto: Getty Images, Cover Images, erdem.com, burberry.com, jwanderson.com
Objavljeno: 17.09.2019. u 16:31

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p