SVJETSKA MODA

Burberry Takeover: Pogledajte jednu od najiščekivanijih revija londonskog Tjedna mode

Druga kolekcija Daniela Leeja predstavila je povratak korijenima s modernim zaokretom

Daniel Lee se vraški potrudio da cijeli London zna da se Burberry vratio - "britanskiji" nego ikad. Prošlog je tjedna, uoči predstavljanja nove kolekcije za proljeće/ljeto 2024. na londonskom Tjednu mode, lansirao dvije neočekivane suradnje, obojivši dva simbola grada u nove Burberry boje.

Legendarna londonska postaja podzemne željeznice Bond Street tako je promijenila naziv u Burberry Street (zbunjujući brojne turiste), a viteško plava boja protezala se cijelim kolodvorom. Također, Burberry je privremeno "preuzeo" i kultnu zalogajnicu Norman's Cafe u sjevernom Londonu, prepoznatljivu po nešto naprednijim verzijama klasičnih britanskih jela, poput nezaobilaznih jaja sa slaninom i krumpirićima.

Povratak korijenima s modernim zaokretom lajtmotiv je koji se provlačio kroz sve elemente Burberryjeve revije, druge po redu pod Leejevom palicom. Sredinom 2022. godine Lee je na mjestu kreativnog direktora zamijenio Ricarda Tiscija, modernizirajući ovaj brend stoljetne tradicije mladenačkim i suvremenim idejama. Ovog ponedjeljka zvijezde predvođene Kylie Minogue, Jasonom Stathamom i Rosie Huntington-Whiteley te Naomi Campbell uputile su se u šator koji je Lee podigao u Highbury Fields parku. Strani mediji izvještavaju kako je druženje bilo vrlo opušteno, gotovo pa obiteljsko, a gosti su s nestrpljenjem iščekivali kolekciju uživajući u tradicionalnim britanskim eklerima, čaju i Guinness kruhu.

Proljetnom kolekcijom Lee je nastojao sačuvati dragocjenosti Burberryjeve baštine, fokusirajući se na "urednost i oštrinu". "Pokušali smo ne previše petljati s balonerom, da ostane dragocjeno i lijepo, bez da se konceptualizira", objasnio je dizajner. Nova kolekcija bila je veća od prethodne, a predstavila je novi Burberryjev sezonski print s uzorkom isprepletenih lanaca. Reviju je otvorila varijanta kultnog balonera niskog pojasa u boji tinte, a iz istog je kroja Lee crpio inspiraciju i za korodirane komplete sa suknjama. Neke od iteracija balonera uključivale su i redizajnirani karirani uzorak, a Lee je otkrio kako inspiriran Burberryjevim arhivskim komadima oživio tehniku tkanja nazvanu "Changeant", koja tkanini daje veću dubinu, čineći da se čini kao da mijenja boju ovisno o kutu iz kojeg se gleda.

Nove Burberryjeve boje odrazile su i kroz tu zaigrane uzorke jagoda - simbola britanskog ljeta, ali i apstraktne trešnje koje su pronašle svoje mjesto na hlačama i džemperima. Siluete su bile nešto izduženije, a Lee je mnogo pozornosti posvetio i obući te modnim dodacima. Modeli su nosili tapecirane torbe u kaki boji, ali i strukturirane modele u crvenim, bijelim i zelenim nijansama, sandale na visoku petu.

Foto: Profimedia, Instagram
Objavljeno: 19.09.2023. u 09:56

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p