SVJETSKA MODA

Čarobni labirint Christiana Diora

Couture vizija Marije Grazije Chiuri

Christian Dior

Čarobni labirint koji kao da je preslikan iz neke čudnovate bajke poslužio je kao savršena kulisa za prvu haute couture Dior kolekciju pod palicom Marije Grazije Chiuri, jednu od članica dizajnerskog dvojca koji je stajao iza vizualnog rukopisa kuće Valentino. 

"Kada želite napraviti nešto elaborirano, nikada ne znate hoćete li se uspjeti pronaći ili ćete se usput potpuno izgubiti. Baš smo zato kao scenografiju naše revije odabrali labirint", objasnila je Maria Chiuri pozadinu inspiracije koja stoji iza odabira čarobne kulise koja je sve prisutne ostavila bez daha. No, podjednako su toliko oduševljenja modne publike izazvale i couture kreacije s Diorovim potpisom koje su se doimale nježnima, suptilno ženstvenima, magičnima... Sve se doimalo nekako čudesno prozračnim i prirodnim, kao da Maria dizajnira za Dior već desetljećima. I ovoga je puta inspiracija i središnjica bila žena, baš kao i u prvoj Marijinoj ready to wear kolekciji kada su pistom šetale feminističke poruke poput "We should all be feminists". Imajući u vidu masovne prosvjede za prava žena kojima smo svjedočili na dan inauguracije novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, Diorove dame iz prvog reda smatrale su prikladnim da za reviju odjenu majice sa spomenutom porukom koja je bila najpopularniji komad među uzvanicima. Kolekcija je bila začinjena ukrasima za glavu sačinjenima od perja ili pak cvijeća za koje je zaslužan dizajner dodataka za glavu, Stephen Jones, a Maria je podijelila sa svojom publikom i poneku insajdersku informaciju kao onu da je za jednu od haljina bilo potrebno čak 1,900 sati ručnog rada.

Nakon Galliana i Simonsa, čini se kako je Dioru zbilja trebala ženska ruka, netko tko će estetiku ove ikonične modne kuće protkati nitima suptilne i nenametljive ženstvenosti, bez prenaglašenog seksepila i teatralnosti, s toliko potrebnom dozom poštovanja spram žene. Maria je, čini se, na dobrom putu a osvoji neku novu žensku publiku željnu lijepe mode, na neki stari poetični način. 

Christian Dior

Christian Dior

Christian Dior

Christian Dior

Christian Dior

T.L.
Foto: Getty Images

Objavljeno: 24.01.2017. u 12:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p